26 Haziran 2025 Perşembe

GERÇEK CÖMERTLİK BÖYLE OLUR


 

قال رسول الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنْ كُنْتَ صَائِمًا بَعْدَ شَهْرِ رَمَضَانَ فَصُمِ الْمُحَرَّمَ فَإِنَّهُ شَهْرُ اللهِ فِيهِ يَوْمٌ تَابَ فِيهِ عَلَى قَوْمٍ وَيَتُوبُ فِيهِ عَلَى قَوْمٍ آخَرِينَ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : رمضانى شريف آيندان صونره اوروج طوطمق إسترسن محرم آينده طوط . جونكى او ، الله تعالى نيك آيدر . اونده أؤيله بر كون واردركى حضرتى الله ، او كونده بر قوميك توبه سنى قبول أتدى . ينه او كونده ، نيجه قوملريك توبه سنى ده قبول أده جكدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Ramazân-ı şerîf ayından sonra oruç tutmak istersen Muharrem ayında tut. Çünkü o, Allâhü Teâlâ’nın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki Hazret-i Allah, o günde bir kavmin tevbesini kabul etti. Yine o günde, nice kavimlerin tevbesini de kabul edecektir.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  01  Muharrem   1447  Fazilet Takvim

 

 

GERÇEK CÖMERTLİK BÖYLE OLUR

 

Ashâb-ı Kirâm’dan Abdurrahman bin Avf (r.a.)’in oğlu Talha (rah.) Hazretleri, Kureyş’in en cömertlerinden idi. Bir gün hanımı, kendisine, “Senin akrabalarından daha kötü kimseler görmedim!” demişti. Neden böyle söylediğinin sebebini sorunca da “Sen, onlara ikram ettiğin zaman hep yanında oluyorlar, ikram edecek bir şey bulamadığın zaman ise yanına dahi gelmiyorlar.” dedi.

Talha (rah.): “Bu hâl, vallâhi onların güzel ahlâkındandır. Zira bizim, onlara ikrama gücümüz yettiği zaman geliyorlar, ikramdan âciz olduğumuz zaman ise gelmiyorlar.” dedi.

İmâm Mâverdî (rah.), bu kıssa üzerine demiştir ki:

“Bakın! Talha (rah.), cömertliği sebebiyle onların hâlini tevil ederek nasıl da kötü hâllerini güzel; vefasızlıklarını, vefakârlık olarak gösterdi. Bu hâl, sırf onun fazilet ve cömertliğindendir. İşte bunun gibi, kardeşlerinden gördüğün yersiz söz ve davranışları dâima iyilikle tevil etmek gerekir.”

 

MUHARREM AYININ BİRİ İLE ONU
ARASINDAKİ NAMAZ

 

Muharrem ayının 1’i ile 10’u arasında bir defa olmak üzere, 2 rekâtte bir selam vererek, 6 rekât namaz kılınır.

Bu namaz, akşam namazı ile yatsı namazı arasında kılınabileceği gibi, bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsı namazından sonra da kılınabilir. Namaza şöyle niyet edilir: “Niyet eyledim yâ Rabbi, senin rızâ-yı şerîfin için namaza. Herhangi bir komşumun ve din kardeşimin veya herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise bu hakkın ödenmesi için. Allâhü Ekber...”

1. Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 1 Âyetü’l-Kürsî, 11 İhlâs.

2. Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 10 İhlâs-ı şerîf.

3. Rekâtte: 1 Fâtiha, 1 Tekâsür Sûresi (Elhâkümü’t-tekâsür...), 11 İhlâs-ı şerîf.

4. Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 10 İhlâs-ı şerîf.

5. Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 Kâfirun Sûresi (Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn...),11 İhlâs-ı şerîf.

6. Rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 10 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra dua edilir.

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neş.)

Hicrî:  01 Muharrem  1447  Fazilet Takvim

 

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder