قال رسول الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِسْبَاغُ الْوُضُوءِ عَلَى الْمَكَارِهِ وَإِعْمَالُ الْأَقْدَامِ إِلَى الْمَسَاجِدِ وَانْتِظَارُ الصَّلَاةِ بَعْدَ الصَّلَاةِ يَغْسِلُ الْخَطَايَا غَسْلًا. (ك)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : ( صوغوق كبى ) مشقتلى حللرده بله عبدستى تام آلمق ، ( جماعتله نماز قلمق إيجن ) مسجدلره آديم آطمق ، بر ( فرض ) نمازدان صونره ديكر نمازى كوزه تب بكلمك ، ( كوجوك ) كوناحلرى تماميله تمزلر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “(Soğuk gibi) meşakkatli hâllerde bile abdesti tam almak, (cemâatle namaz kılmak için) mescitlere adım atmak, bir (farz) namazdan sonra diğer namazı gözetip beklemek, (küçük) günahları tamamıyla temizler.”
(Hâkim, el-Müstedrek)
Hicrî: 04 Muharrem 1447 Fazilet Takvim
GECE NAMAZININ FAZİLETİ
Esmâ binti Yezîd radıyallâhü anhâ, Resûlullâh Efendimizin (s.a.v.) şöyle buyurduklarını rivâyet etti:
“İnsanlar, kıyamet gününde geniş bir düzlükte haşrolunurlar. Sonra bir münâdî, onlara şöyle nidâ eder: ‘Geceleri, yanları yataklarından uzaklaş(arak namaza kalk)anlar nerede?’ Onlar ayağa kalkarlar -ki pek az kimselerdir- hesaba çekilmeksizin doğrudan Cennet’e giderler. Sonra diğer insanların hesaba çekilmeleri emrolunur.”
ABDESTİN MEKRUHLARINDAN BAZILARI
Abdestin sünnet ve âdâbına muhalif düşen şeyler, mekrûhlardan olup başlıcaları şunlardır:
- Suyu israf etmek. Gerek abdestte ve gerek gusülde sarf olunacak su için tayin olunmuş bir miktar yok ise de herkesin kendi uzvuna ve bedenine göre lüzumundan ziyade su sarf etmesi ve bir uzvu üç defadan fazla yıkaması mekruhtur.
- Suyu, yıkanacak âzâyı mesh edercesine az kullanmak. Suyu gereğinden fazla kullanmak israf olduğu gibi çok az kullanmak da cimriliktir.
Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyurulmuştur -meâlen-: “Ve onlar ki harcadıkları vakit israf etmezler, cimrilik de yapmazlar; (harcamaları) ikisi arasında mutedil olur.” (Furkan Sûresi, âyet 67)
Dinimiz her husûsta itidalli olmayı tavsiye buyurur.
Bir gün Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bir kimseyi (suyu bolca kullanarak) abdest alırken gördüler. “Bu israf nedir?” diye sordular. Bunun üzerine o kimse (hayretle), “Abdestte israf olur mu?” diye sual etti. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Evet, akan bir nehrin kenarında bile olsan.” buyurdular.
3. Suyu âzâya çarparak kullanmak.
4. Abdest esnasında zarûret bulunmadığı hâlde konuşmak.
1. Abdestte zarûret bulunmadığı hâlde başkasından yardım istemek. Zarûret hâli olursa mekruh olmaz.
Hicrî: 04 Muharrem 1447 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder