23 Haziran 2025 Pazartesi

ALLÂHÜ TEÂLÂ’DAN GÜZEL AHLÂK İSTEMEK

 

عَنِ ابْنِ مَسْعُودٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ : أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَقُولُ اَللّٰهُمَّ أَحْسَنْتَ خَلْقِي فَأَحْسِنْ خُلُقِي. (حم)

إبن مسعود رضى الله عنه ده ديكى : رسول الله أفنديمز صلى الله عليه وسلم : ‘ أى اللهم ، ياراطلشمى كوزل يابطيغين كبى ، آخلاقمى ده كوزللشتريور . ’ ديه دعا بيورورلردى . "

İbn-i Mes’ûd radıyallâhü anh dedi ki:  Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem: ‘Ey Allâh’ım, yaratılışımı güzel yaptığın gibi, ahlâkımı da güzelleştiriver.’ diye dua buyururlardı.”

(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Hicrî:  27  Zilhicce   1446  Fazilet Takvim

 

 

ALLÂHÜ TEÂLÂ’DAN GÜZEL AHLÂK İSTEMEK

 

Tâbiîn’den Şehr bin Havşeb (rah.) anlattı: Ashâb-ı Kirâm’dan Ebü’d-Derdâ (r.a.), bir gece teheccüd namazı için kalktı. Gece, sabaha kadar gözyaşları içinde “Allâh’ım, sen beni (insan olarak) güzel bir surette yarattın, ahlâkımı da güzel eyle” diye dua etti. Sabah kendisine:

“Ey Ebü’d-Derdâ! Bu gece niçin sırf böyle güzel ahlâk için duada bulundun?” diye sordular, dedi ki:

“Muhakkak Müslüman kul, ahlâkını güzelleştirir, nihâyet güzel ahlâkı, onu Cennet’e kavuşturur. Bir adam da ahlâkını kötüleştirir, çirkin huylara sahip olur, onun bu kötü ahlâkı da, onu Cehennem’e düşürür. Muhakkak Müslüman bir kul için (güzel ahlâkı ve sâlih dostları sâyesinde) gece yatarken bile istiğfarda bulunanlar çıkar. (Zira güzel ahlâklı kimsenin arkadaşları da güzel huylu kimseler olur.)”

“Bu nasıl olur?” diye sorulunca, dedi ki: “Bir Müslüman, gece kalkıp kıldığı teheccüd namazından sonra bir din kardeşi için Allâhü Teâlâ’ya dua eder; duası kabul olur. Din kardeşi de gece kıldığı namazından sonra o Müslüman kardeşi için dua eder, onun da duası kabul olunur.”

 

İLİM TALEBİNDE NİYET NE OLMALIDIR?

 

Bir talebenin, ilim talep etmekteki niyeti, kendisindeki ve cahil kimselerdeki cehaleti gidermek, dini ihya etmek, İslâm’ın bekâsına hizmet etmek, âhiretini ve Allâhü Teâlâ’nın rızasını kazanmak, akıl nimetine ve beden sıhhatine şükretmek olmalıdır. Eğer bir talebenin niyeti böyle olursa Melâike-i Kirâm, o talebe yürürken, kanatlarını onun ayaklarının altına sererler. Ve bütün canlılar; hattâ denizdeki balıklar bile, o ilim talebesi için istiğfar ederler.

İlim talep edenin maksadı, sahip olacağı ilim ile iftihar etmek, akranları arasında öne çıkmak, halkın teveccühünü kazanmak, dünya metâı elde etmek ve ehl-i dünya yanında muteber bir kimse olmak ise; bilmiş ol ki o ilim talebesi, dinini yıkmaya ve kendini helâk etmeye doğru koşuyordur.

Ey ilim tâlibi! Eğer niyetin böyle ise âhiretin karşılığında dünyayı alacağın bu alışverişinde zarardasın. Çünkü dünyanın geçici metâı, âhiret sevabı karşısında yok hükmündedir. Bu ticaretinde hiçbir kâr ve hayır yoktur.

Hicrî:  27 Zilhicce  1446  Fazilet Takvim

 

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder