30 Haziran 2025 Pazartesi

SULTAN İKİNCİ MAHMUD HAN


 

قال رسول الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَا يَدْخُلُ الْجَنَّةَ سَيِّئُ الْـمَلَكَةِ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : أمرى آلطنداكيلره كوتو داورانان كمسه ( بونون جزاسنى كورمدن ) جنته كيره مز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Emri altındakilere kötü davranan kimse (bunun cezasını görmeden) Cennet’e giremez.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  05  Muharrem   1447  Fazilet Takvim

 

 

SULTAN İKİNCİ MAHMUD HAN

 

Sultan İkinci Mahmud Han, otuzuncu Osmanlı sultanı olup Sultan Birinci Abdülhamid Han’ın oğludur. 1785 yılında dünyaya gelmiştir ve 1808 yılında da padişah olmuştur. Sultan İkinci Mahmud Han, belki de en sıkıntılı devrin padişahıdır. Düşmanların, Osmanlı Devleti’ni paylaşma emelleri yanında, iç isyanlarla da mücadele etmiştir. Bunlara karşı devleti kuvvetlendirmek için, devlet bünyesinde yapılmak istenen yenilikler, tam yapılamamıştı. Bütün bu sıkıntılı ahvâle rağmen Sultan Mahmud Han, devlet ve milleti için birçok ıslahata mührünü vurmuştur.

Sultan Mahmud Han, Osmanlı Devleti’nin ilerlemesini, teknik ve sanayide görüyordu. Gayret ve sebat sahibi bir padişahtı. Devrindeki bütün hâdiseler karşısında aslâ ümitsizlik göstermedi. Gayreti sayesinde devlet, esaslı bir teşkilâta sahip oldu.

Yeniçeri Ocağı’nı kaldırarak yerine, talimli bir ordu kurmaya çalıştı. Askerî tıbbiye, harbiye, bahriye mekteplerini ilk olarak kuran odur. Bu mekteplerin talebe ihtiyacını karşılamak için medrese ve mekteplere ilaveten sıbyan mekteplerinin üstünde rüşdiyeler, devlet memurlarının yetiştirilmesi için de Mekteb-i Maârif-i Adlî okulları kuruldu. Posta teşkilâtını kurdurdu.

Sultan İkinci Mahmud Han, memleketin imarına; ilim, sanat, hayır ve içtimâî müesseselerine ehemmiyet vererek daha pek çok eser yaptırdı. Ayrıca hükümet teşkilâtı usulleri ve kıyafet nizâmında da birçok yenilikler yaptı. Sultan Mahmud Han’ın giriştiği bu yenilikler, Türk tarihinde yeni bir dönüm noktası teşkil ediyordu.

O devrin sıkıntılı günleri ve bütün buhranları karşısında dahi idaresi, sabrı ve cesareti kırılmayan Sultan İkinci Mahmud Han, 1 Temmuz 1839’da vefat etti. Naaşı, Dîvânyolu-Çemberlitaş’taki türbesine defnedildi. (Osmanlı Tarihi, Çamlıca BY.)

Hicrî:  05 Muharrem  1447  Fazilet Takvim

 

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder