قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَا يَدْخُلُ الْجَنَّةَ الْجَوَّاظُ وَلَا الْجَعْظَرِيُّ. (د)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : كوتى آخلاقلى و قطى يوركلى اولان كمسلر ، جنته كيره مزلر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kötü ahlâklı ve katı yürekli olan kimseler, Cennet’e giremezler.”
(Sünen-i Ebû Dâvûd)
Hicrî: 01 Zilkâde 1445 Fazilet Takvim
OSMAN GAZİ’NİN VASİYETİ
Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı olan Orhan Gazi, Bursa’yı fethettiğinde o sırada hasta olan babası Osman Gazi’nin hâlini sormak için hemen yanına geldi.
Osman Gazi, 70 yaşlarına ulaşmış, hayli zayıflamıştı. Fetih haberine çok sevinip oğluna hayır duada bulundu. Gördüğü bir rüyayı, âhirete gideceği yönünde tabir ettiğinden ileri gelen kumandanlarını da huzuruna toplayıp oğluna şu vasiyetlerde bulundu:
“Oğlum! Dînî ve dünyevî her işinde dinin emrinden aslâ ayrılma. İlmiyle amel eden büyük İslâm âlimlerini ve onların sözlerini kendine rehber edin.
Cenâb-ı Hakk’ın sana ihsân eylediği nimetlerden, emrin altında istihdâm ettiklerine iyilik ve ihsanda bulunmaktan geri durma!
Reâyâ (idâren altındaki halk), Cenâb-ı Hakk’ın sana emanetidir, onların hesabını senden soracaktır. Sen adâletle hareket ederek bu emanete riâyet eyle. Her makamı, ona lâyık olana ver.
Her işinde, “Allâh’ın emrine tazim, yarattıklarına şefkat” kaidesi üzere hareket et. Askerlerini, idâren altındakileri evlat ve akraban gibi bil, nefsine revâ ve lâyık gördüğünü onlara da lâyık gör. Senden merhamet umanlara şefkatle davran.
Hizmetine yeni girenlerle, uzun müddet sana hizmet edenleri bir tutma. Münâfık ile samimi olanı birbirinden ayır. İnsanları iyiliğe sevk et!
Her hâlinde Cenâb-ı Hakk’ın rızâsını gözeterek hareket et.”
Osman Gazi, bu vasiyetlerde bulunduktan sonra âhirete irtihâl etti.
Osman Gazi, gayet cömert olup çokça sadaka verir ve yemek yedirirdi. Hattâ geride bıraktığı malı toplandığında, bunların sırf gazâ yolunda kullandığı birkaç parça silah ve hayvanlar ile fakirlere ve müsafirlere yedirmek üzere beslediği birkaç sürüden ibaret olduğu görüldü.
Hicrî: 01 Zilkâde 1445 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder