5 Mayıs 2024 Pazar

ABDEST VE GUSÜL (BOY ABDESTİ)


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اَلنَّفَقَةُ فِى الْحَجِّ كَالنَّفَقَةِ فِى سَبِيلِ اللهِ بِسَبْعِمِائَةِ ضِعْفٍ. (حم)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : حج يولنده يابلان حارماجه ، الله يولنده ( صرف أديلن ) نافاقه كبى ، يدى يوز قات ( ثواب ) إيله مقابله اولونور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Hac yolunda yapılan harcama, Allah yolunda (sarf edilen) nafaka gibi, yedi yüz kat (sevap) ile mukabele olunur.”

(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Hicrî:   26  Şevval  1445  Fazilet Takvim

 

 

ABDEST VE GUSÜL (BOY ABDESTİ)

 

Namazın şartlarının birincisi, hadesten tahârettir:

Hades, cünüb veya abdestsiz olmak demektir.

Hadesten tahâret; gusül lâzım olduysa gusül abdesti, abdest lâzım olduysa abdest almaktır. Su bulunmayan yahut kullanılması mümkün olmayan yerde de teyemmüm etmektir.

Abdestin farzları dörttür: Yüzünü yıkamak, ellerini dirsekleri ile beraber yıkamak, başının dörtte birini mesh etmek ve ayaklarını topukları ile yıkamaktır.

Abdest şöyle alınır: Besmele ile ellerini yıkayıp ağzını misvaklar. Sonra ağzını ve burnunu üçer kere yıkadıktan sonra niyet edip saç bitiminden çene altına, yanlardan da kulak yumuşağına kadar yüzünü ve önce sağ sonra sol kolunu üçer kere yıkar. Sonra sağ elini ıslatıp başının dörtte birini mesh eder. Daha sonra önce sağ sonra sol ayağını üçer kere yıkar.

Başın tamamını (kaplama) meshetmek, parmakların ve sakalın aralarını hilallemek, kulakların içini şehadet parmağının içi ile ve arkasını başparmağının içi ile meshetmek de sünnettir. Kalan üç parmağının arkası ile boynu meshetmek müstehabdır. Abdest alırken suyu israf edecek şekilde çok kullanmamalıdır.

Abdesti bozan şeyler: Önden ve arkadan çıkan şeyler ve arkadan çıkan yel, herhangi bir âzâdan kan ve irin çıkması veya sarı su akması, -balgamdan başka şeyi- ağız dolusu kusmak, yatarak veya -alındığında düşeceği şeye- dayanıp uyumak, delirmek, bayılmak, sarhoş olmak, namazda yanında olan kimsenin işiteceği kadar gülmek.

Guslün farzları üçtür: Ağzı, burnu ve bütün bedeni yıkamaktır.

Gusül şöyle alınır: Evvelâ ellerini yıkayıp istincâ yerlerini ve diğer yerlerde necâset var ise onu temizleyip namaz abdesti gibi abdest aldıktan sonra önce başına sonra sağ omuzuna ve sonra da sol omuzuna su döküp bütün âzâları (kuru yer kalmayacak şekilde) üçer kere yıkamaktır. İlk yıkamada, eliyle ovmak sünnettir.

Cuma namazı ve bayram namazları için gusül abdesti almak da sünnettir.

(Taharet Rehberi, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:    26 Şevval  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder