10 Mayıs 2024 Cuma

HACCIN ŞARTLARI VE KISIMLARI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : حُجُّوا فَإِنَّ الْحَجَّ يَغْسِلُ الذُّنُوبَ كَمَا يَغْسِلُ الْمَاءُ الدَّرَنَ. (طس)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : حج أدينز . زيرى حج ، صويون ، كيرى يقايب تمزلديكى كبى كوناحلرى ألبتده تمزلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Haccediniz. Zira hac, suyun, kiri yıkayıp temizlediği gibi günahları elbette temizler.”

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)

Hicrî:   02  Zilkâde  1445  Fazilet Takvim

 

 

HACCIN ŞARTLARI VE KISIMLARI

 

Haccın farz olmasının şartları: 1- Müslüman olmak. 2- Haccın farz olduğunu bilmek. 3- Bâliğ (ergin) olmak. 4- Akıllı olmak. 5- Hür olmak. 6- Hacca gidip geleceği nakil vasıtası ve yol masrafları için parası olmak. 7- Vakit (hac ayları). 8- Hacca gidip dönünceye kadar, bakmakla mükellef olduğu kimselerin geçimlerini temin etmiş olmak.

Haccın farz olması için zekâtta olduğu gibi belli bir nisâb yoktur.

Haccın edâsının farz olmasının şartı: 1- Sıhhatli olmak, 2- Yol emniyetinin olması, 3- Hacca gitmeye (hapislik gibi) bir mâni olmaması, 4- Kadınların yanında kocası veya güvenilir bir mahreminin bulunması, 5- Kocası ölen veya boşanmış olan kadının iddetinin bitmiş olması.

Hac, hükmü itibarıyla üç kısımdır:

Farz Hac: Kendisinde haccın şartları bulunan kimselerin, ömürlerinde bir defa yapmaları icap eden hacdır.

Vacip Hac: Bir kimsenin nezrederek (adayarak) üzerine vacip kıldığı hacdır. Başlandıktan sonra bozulan nafile haccın kazâsı da vaciptir.

Nafile Hac: Farz ve vacip olan hac dışındaki hacdır. Henüz hac kendisine farz olmayan çocuğun veya kölenin yapacağı hac da nafiledir.

Farz, vacip yahut nafile hac, edâsı itibarıyla üç türlüdür:

Hacc-ı İfrâd: Hac mevsiminde umresiz olarak yapılan hacdır.

Hacc-ı Temettû: Aynı senenin hac aylarında umre ve haccı, ayrı ayrı ihramlarla (niyetlerle) edâ etmektir. Temettû haccına niyet eden kimse -umresini yapıp ihramdan çıktıktan sonra tekrar hac için ihrama girmeden önce- dilediği zaman bir Mekkeli gibi umre yapabilir. Hacc-ı temettû, hacc-ı ifrâddan daha faziletlidir.

Hacc-ı Kırân: Bir ihrâmla (niyetle) umre ve haccı beraber yapmaktır. Hacc-ı kırân, hacc-ı ifrâd ve hacc-ı temettûdan daha faziletlidir. Hacc-ı kırân ve hacc-ı temettû, âfâkî olanlar (Mîkât hâricinden Mekke’ye gelenler) içindir.

(Hac Rehberi, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:    02 Zilkâde  1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder