23 Ocak 2015 Cuma

TALHA BİN UBEYDULLAH (R.A.)



قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:   مَنْ اَحْيَا سُنَّةً مِنْ سُنَّتِي فَعَمِلَ بِهَا النَّاسُ كَانَ لَهُ مِثْلُ اَجْرِ مَنْ عَمِلَ بِهَا لَا يَنْقُصُ مِنْ اُجُورِهِمْ شَيْئًا. (هـ)
" بركمسه سنتلرمدن برنى إحيا أتسه وانسانلرده اونونله عمل أتسه لر اونلرين ثوابندان هجبر شى أكسلمدن او ثوابين بر مثلى كندسينه ده وريلر .  "   
( حديث شريف سنن ابن ماجه )
Bir kimse sünnetlerimden birini ihyâ etse ve insanlar da onunla amel etseler, onların sevâbından hiçbir şey eksilmeden, o sevâbın bir misli kendisine de verilir.
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî: 02 Rebîulâhir 1436   Fazilet Takvimi  

PEYGAMBERİMİZİN (S.A.V.) MAİYYETİNDEKİLER: TALHA BİN UBEYDULLAH (R.A.)


Hazret-i Talha (r.a.), Sahâbe-i Kirâm’dan ve Aşere-i Mübeşşere; Cennet’le müjdelenen on kişiden biridir. On bir yaşında iken Hz. Ebûbekr-i Sıddîk’ın delâletiyle ilk Müslümanların seksenincisi oldu. Kureyş’in Teym aşîretindendir. Onu erkek, dördü kız olmak üzere on dört evlâdı vardı. Peygamber Efendimizden (s.a.v.) 38 hadîs-i şerîf rivâyet etmiştir.
Mekke-i Mükerreme’den Medîne-i Münevvere’ye hicret eden ilk muhâcirlerdendir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kendisini Ebû Eyyûb Ensârî ile kardeş etmişdi. Resûlü Ekrem (s.a.v.) hazretlerine hizmetleri pek büyüktür. Peygamberimiz ile Bedir’den başka bütün muhârebelerde bulundu. Bedir Muhârebesi esnâsında Şam’da vazîfeli olarak bulunduğundan Bedir Ashabından sayıldı.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) işlerin çoğunda Hz. Talha ile müşâvere eder idi. Uhud gazâsında Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) doğru gelen bir kılıcı kolu ile karşıladığı için kolu çolak kalmıştı. O gün yirmi dört yerinden yaralanmıştır. Kendisine Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından “Talhatü’l-hayr, Talhatü’l-cûd” lâkapları verilmiştir.
Peygamberimiz (s.a.v.) Uhud kayalığındaki bir kayanın üzerine çıkmak için ayağa kalkmak istedi ise de, yaralarından dolayı dermansız kaldığı ve sırtında da iki kat zırh gömleği bulunduğu için kalkamadı. Ancak Hazret-i Talha’nın sırtında kayanın üstüne çıkıp oturdu. Peygamberimiz (s.a.v.): “Talha cenneti hak etti!” ve “Siz yeryüzünde yürüyen şehidi görmek isterseniz Talha’ya bakınız” buyurmuşlardır.
Alkame hazretleri diyor ki: “Ben Hazret-i Ebûbekir’den işittim; Peygamberimiz “Talha ve Zübeyr Cennette benim komşularımdır.” buyurmuşlardır.
Hicrî 36 târihinde altmış dört yaşında Cemel Vak’ası’nda şehit düşmüştür. Basra’da bulunan mübârek kabri bir ziyaretgâhtır.
Hicrî: 02 Rebîulâhir 1436   Fazilet Takvimi  




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder