22 Mayıs 2014 Perşembe

YÛSUF EL-HEMEDÂNÎ K.S



Hadîs-i Şerîf:
 Mevsimi "Ümmetimden dâima din düşmanlarına karşı gâlib ve muhâlifleri kendilerine zarar veremeyen bir topluluk, kıyâmete kadar hiç eksik olmayacaktır."
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Müslim)
Hicrî:19 Recep 1435   •Fazilet Takvim

EŞ-ŞEYH YÛSUF EL-HEMEDÂNÎ K.S


Silsile-i Sâdât'ın sekizinci halkasını teşkil eden Yûsuf Hemedânî Hazretleri Hicrî 440 (M.1048) senesinde Hemedan'da doğdu. Babasının ismi Yakup olup künyesi Ebû Yakup'tur. İmâm-ı Azam Hazretlerinin torunlarındandır.
Zâhirî ilimleri öğrendi, kemal mertebesine ulaştı. Hanefî mezhebinden idi. Buhârâ, İsfehan, Horasan, Harezm ve Mâveraünnehr'de ilim tahsiline devam etti. Hatîb-i Bağdâdî ve birçok sika (güvenilir) âlimden hadîs aldı. İnsanlar tarafından kabul gördü. Yûsuf Hemedânî Hazretleri daha sonra ibadet, riyâzât ve mücâhede yolunu seçti ve Ebû Ali Fârmedî Hazretlerine intisâb etti.
Yaya olarak otuz yedi defa hac etmiş, binlerce defa Kur'ân-ı Kerîm'i hatmetmiştir. Gece namazının her rek'atinde bir cüz Kur'ân-ı Kerîm okurdu. Tefsir, hadîs, fıkıh, usûl ve furûa dâir yedi yüz kitap metni ezberlemiştir. Yedi bin putperestin Müslüman olmasına vesîle olmuştur. Hayatının büyük bir kısmını yolculukta geçirdi. Hayatının sonuna doğru Semerkand'a geldi ve orada evlendi. Her ayın başında Semerkand halkını ve âlimlerini davet eder, sohbet ederdi. Hızır (a.s.) ile sohbet ederdi. Güzel ok atardı. Göz hastalıklarına ve ağrılarına ilaç yapardı. Yazısı çok güzel idi. Çarşıda pazarda pişmiş şeyleri yemezdi. Odasında hasır, keçe, iki minder ve ibrikten başka bir şey yoktu. Ders okutur, çok nafile namaz kılar ve çok oruç tutardı. Son zamanlarında bazan Herat, bazan Merv'de kaldı. Herat'tan Merv'e giderken yolda, 535 (M.1140) senesinde vefat etti. Vefat ettiği yere defnolundu. Daha sonra kabri Merv'e naklolundu. Vefâtı yaklaşınca mürîdleri arasından dört kişiyi kendilerine halîfe tayin ettiler. Bu dört halîfe sırasıyla Hâce Abdullah Berekî, Hâce Hasan Endâkî, Hâce Ahmed Yesevî ve Hâce Abdülhâlık Gucdüvânî Hazretleridir.
İrşad vazifesini Hâce Abdülhâlık Gucdüvânî Hazretleri devam ettirmişlerdir.
Hicrî:19 Recep 1435   •Fazilet Takvim




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder