Hadîs-i Şerîf:
"Allâhü Teâlâ'nın halkı görüp gözetmek üzere vali (idâreci)
kıldığı kul, güzel nasihat ve idaresi ile halkı muhâfaza etmez (onlara
zulüm eder)se elbette cennet kokusu koklayamayacaktır."
(Hadîs-i Şerîf,
Müttefekun aleyh)
Hicrî:11 Recep 1435 •Fazilet Takvim
ADALET
Adalet, doğru ve insaflı olmak, herkesin hakkına riayet etmek, zulmetmemek demektir. Adalet, idarecilerin güzel vasıflarının en faziletlisi ve cemiyetin devamını sağlayan sebeplerin en kuvvetlisidir. Zira adalet, itaata sebep olup, dostluğa davet eder. Adalet ile salih ameller ve mallar çoğalıp, halk bahtiyar olur ve diğer faziletler de adalet ile tamamlanır.
Allâhü Teâlâ Nahl Sûresinin, 90. âyet-i kerîmesinde buyurdu ki (meâlen):
"Şüphesiz ki Allah, size adaleti, iyilik yapmayı ve yakınlara vermeyi emreder; fuhşiyat (çirkinlikler, zina gibi günahlar)dan münker (dinde ve sünnette tanınmayan şeyler)den ve azgınlıktan nehyeder. Öğüt almanız için size böyle öğüt verir."
Bu âyet-i kerîme hakkında âlimler şöyle demiştir: Cenâb-ı Allah (azze ve celle), bu âyet-i kerîmede hayır ve şerrin tamamını birleştirmiştir. Mülk ve memleketin doğruluğu ve istikrârı bu âyet-i kerîmede emrolunan üç şey (adalet, iyilik yapmak ve yakınlara bakmak) ile meydana geldiği gibi, bütün sıkıntı ve karışıklıklar da bu âyet-i kerîmede yasaklanan üç şey (hayâsızlık, fenalık ve azgınlık) ile hâsıl olur.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: Üç şey helâk edici, üç şey kurtarıcı, üç şey keffaret ve üç şey derecedir.
Helâk ediciler: Aşırı cimrilik, nefsin gayr-i meşrû arzusuna uymak ve kişinin kendisini beğenmesidir.
Kurtarıcılar: Öfkeli iken ve razı iken adaletli olmak, fakirlikte ve zenginlikte itidal (; ifrata ve tefrite düşmemek israf ve cimrilik yapmamak), gizli ve aşikârda Allâhü Teâlâ'dan korkmak. Keffaretler: Bir namazdan sonra öbür namazı beklemek, soğukta abdest almak ve yürüyerek cemaate gitmek.
Dereceler ise: Yemek yedirmek, selamı yaymak ve insanlar uyurken gece namaz kılmaktır.
Hicrî:11 Recep 1435 •Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder