26 Nisan 2015 Pazar

RECEB AYI, TEVBE AYIDIR



قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اُعْطُوا اَعْيُنَكُمْ حَظَّهَا مِنَ الْعِبَادَةِ اَلنَّظَرُ فِي الْمُصْحَفِ وَالتَّفَكُّرُ فِيهِ وَالْاِعْتِبَارُ عِنْدَ عَجَائِبِهِ. (حك)
" مًحفى شريف ء باقمق آيتلرنى تفكر أتمك و عجائباتندان ( انسانى حيرتلر إيجه رسنده براقان يرلرن دن ) إبرت آلمق صورتيله كوزلرنزه عبادتلريك نصيبنى ورين ."
Mushaf-ı Şerîf’e bakmak, âyetlerini tefekkür etmek ve acaibatından (insanı hayretler içerisinde bırakan yerlerinden) ibret almak sûretiyle gözlerinize ibâdetten nasîbini verin.” 
(Hadîs-i Şerîf, Hakîm-i Tirmizî, Nevâdiru’l-Usûl)
Hicrî: 6 Recep  1436   Fazilet Takvimi  

RECEB AYI, TEVBE AYIDIR


Hazret-i Âişe radıyallâh anhâ validemize:
“Ey mü’minlerin annesi! Resûlullâh Efendimiz aleyhisselâmdan kabir azâbını hafifleten şeyleri hiç sordunuz mu?” diye sual ettiler: Şöyle buyurdu:
“Resûlullâh Efendimize suâl etmiştim. Şöyle buyurdular:
“(Kabir azâbını hafifleten) Dört şeydir:
1- Her vakit ve zamanda Kur’ân-ı Kerîm okumak,
2- Her yerde yetime ikrâm etmek,
3- Receb ve Şa‘bân aylarının 13., 14. ve 15. günlerinde oruç tutmak,
4- Gecenin son üçte birinde namaz kılmak. Muhakkak bu namaz kabri nurlandırır ve Rahmân olan Allâhü Teâlâ’nın rızâsını kazandırır.” Sonra şöyle buyurdular:
“Yâ Âişe! Muhakkak Allâhü Teâlâ Receb, Şa‘bân ve Ramazân-ı şerîf aylarında mağfiretini öyle genişletir ki mel’un şeytân onun mağfiretinin kendisine bile ulaşacağını sanır.
Yâ Âişe! Receb ayı tevbe ayıdır. Kim onda tevbe ederse, tevbesi kabûl olunur. Sen o ayda her gün Cenâb-ı Hakka “Tüb aleynâ, inneke ente’t-tevvâbü’r-rahîm: Allâh’ım bizi bağışla; zira sen Tevvâb ve Rahîmsin” diye niyâz eyle…”

MUTFAĞIMIZ:  Dereotlu Poğaça Tarifi

Malzemeler: 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı yoğurt, 1 paket kabartma tozu, yarım demet kıyılmış dereotu, (biri üzeri için) 2 yumurta, 2-3 bardak (aldığı kadar) un, bir tutam tuz.
Yapılışı: 2 bardak un ile malzemelerin tamamı büyük bir kâsede yoğrulur. Ele yapışmayacak yumuşak bir kıvama gelene kadar kalan un yavaş yavaş eklenir. Kıvama gelince ufak yuvarlak şekiller verip yağlı kâğıt serilen tepsiye dizilir, üzerine 1 yumurta sarısı sürülür, susam veya çörek otu serpilir. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar (25-30 dk.) pişirilir.
Hicrî: 6 Recep  1436   Fazilet Takvimi  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder