18 Nisan 2015 Cumartesi

BEŞ SINIF İNSAN KABİRDE ÇÜRÜMEZ




قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:   إِذَا أَمَّ أَحَدُكُمْ النَّاسَ فَلْيُخَفِّفْ فَإِنَّ فِيهِمْ الصَّغِيرَ وَالْكَبِيرَ وَالضَّعِيفَ وَالْمَرِيضَ فَإِذَا صَلَّى وَحْدَهُ فَلْيُصَلِّ كَيْفَ شَاءَ. (ق)
" برينز إنسانلره إمام اولدوغى زمان [ نمازى ] حفيف طوطسون [ اوزاتماسيك ] زيرا اونلريك آراسنده جوجق احتيار ضيف و حصطه اولان واردر . تك باشنه قلدغى زمان ايسه ديله دغى قدار ازاتسيك ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Biriniz insanlara imam olduğu zaman, (namazı) hafif tutsun (uzatmasın). Zîrâ, onların arasında çocuk, ihtiyâr, zayıf ve hasta olan vardır. Tek başına kıldığı zaman ise, dilediği kadar uzatsın.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Buhârî ve Müslim)
Hicrî: 14 Cemâziyelâhir 1436   Fazilet Takvimi  

NAMAZLARDA KIRAATE DÂİR


Namazlarda Fâtiha-i şerîfeden sonra bir miktar daha Kur’ân-ı Kerîm okunması icap eden rek’atlarda farz olan kıraat, üç kısa âyet veya bu miktarda uzun bir âyet okumaktır.
Kur’ân-ı Kerîm’i namazda sırası üzere okumakta bir beis yoktur. Fakat tam bir sûre okunması efdaldir. Bununla birlikte bir sûrenin bir kısmı bir rek’atta, kalanı da diğer bir rek’atta okunabilir. Bu mekruh değildir.
Namazın bir rek’atinde bir sûrenin son âyetlerini, diğer rek’atinde de başka bir sûrenin son âyetlerini okumak mekruh değildir.
Namazın bir rek’atinde bir sûrenin evvelinden veya ortasından, diğer rek’atinda da başka bir sûrenin evvelinden veya sonundan okumakta veya kısa bir sûre tilavet etmekte kerahet yoktur. Fakat evlâ olan, bir zaruret bulunmadıkça böyle okumamaktır.
Namazda sübhaneke ile Euzü ve besmeleyi ve âmîn’i sesli okumak mekruhtur. Şâfiî mezhebindekiler âmîn’i sesli okurlar.

BEŞ SINIF İNSAN KABİRDE ÇÜRÜMEZ

İmâm Suyûtî rahimehullâh buyurdu:
Beş sınıf vardır ki toprak onların cesedini çürütmez:
Peygamberler
Âlimler
Allâh yolunda şehidler
Kur’ân-ı Kerîm’i çok okuyanlar ve
Mükâfâtını Allâh’dan umarak müezzinlik edenlerin (cesedini toprak çürütmez).
Hicrî: 14 Cemâziyelâhir 1436   Fazilet Takvimi  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder