Hadîs-i Şerîf: “Cuma günü gusül abdesti almak sünnettir.” (Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu'cemü'l-kebîr)
Hicrî: 29 Safer 1434 •Fazilet
Takvim
ABDEST VE GUSÜL (BOY ABDESTİ)
Namazın şartlarının birincisi hadesten tahârettir;
Hades cünüb veya abdestsiz olmak demektir.
Hadesten taharet, su bulunup kullanılması mümkün olan yerde gusül lâzım olduysa gusül abdesti, abdest lâzım olduysa abdest almak, su bulunmayan yâhud kullanmak mümkün olmayan yerde teyemmüm etmektir.
Abdestin farzları dörttür:
Yüzünü yıkamak, ellerini dirsekleri ile beraber yıkamak, başın dörtte birini mesh eylemek ve ayaklarını topukları ile yıkamaktır.
Sünnet üzere abdest: Besmele ile ellerini yıkayıp ağzı misvakladıktan sonra ağzını ve burnunu üçer kere yıkayıp sonra hadesten tahârete niyet edip farzların aralarını kesmeden (bir âzâ kurumadan diğerine geçerek) tertîb üzere sırası ile başından başka diğerlerini üçer kere yıkar.
Başını tamamen mesh etmek ve parmaklarının ve sakalının aralarını hilallemek ve kulaklarının içini şehâdet parmağının içi ile ve ardını baş parmağının içi ile mesh etmek de sünnettir. Kalan üç parmağının arkası ile boynunu mesh etmek, ellerini ve ayaklarını yıkamağa sağ yanından başlamak müstehabdır.
Abdesti bozan şeyler:
Önden ve arkadan çıkan şey ve arkadan çıkan yel, her âzâdan kan ve irin çıkması ve sarı su akması, -balgamdan başka şeyi- ağız dolusu kusmak, yatarak veya -alındığında düşeceği şeye- dayanıp uyumak, delirmek, bayılmak, sarhoş olmak, bâliğ olan kimsenin namazda yanında olan kimse işitecek kadar gülmesi.
Guslün farzları üçdür:
Ağzı, burnu ve bütün bedeni yıkamaktır.
Sünnet olan gusül şöyledir: Evvelâ ellerini yıkayıp istincâ yerlerini
ve diğer necâset var ise onu pâk edib abdest aldıkdan sonra başına ve
sağ omuzuna ve sol omuzuna döküp bütün azaları üçer kere yıkamaktır.
Evvelki defada eliyle ovmak dahi sünnettir.
Cum'a namazı ve bayram namazları için gusül abdesti almak sünnettir.
Hicrî: 29 Safer 1434 •Fazilet
Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder