30 Ağustos 2018 Perşembe

SERİYYÜ’S-SEKATÎ (K.S.)’DAN HİKMETLER




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَشَدُّ النَّاسِ عَذَابًا يَوْمَ الْقِيَامَةِ مَنْ يَرَى النَّاسُ أَنَّ فِيهِ خَيْرًا وَلَا خَيْرَ فِيهِ. (كنز)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  قيامت كونى إنسانلريك أك شتدتلى عذاب أديله جك اولانى كندسنده خير اولماديغى حالده إنسانلريك اونده خير كورديكى كمسه در ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kıyâmet günü insanların en şiddetli azap edilecek olanı kendisinde hayır olmadığı hâlde insanların onda hayır gördüğü kimsedir.” 
(Kenzu’l-Ummâl)
Hicrî:   19  Zilhicce   1439  Fazilet Takvimi 


SERİYYÜ’S-SEKATÎ (K.S.)’DAN HİKMETLER

 
Seriyyü’s-Sekatî (k.s.) meşhur evliyâdan olup Cüneyd-i Bağdâdî Hazretleri’nin dayısıdır. Tasavvufta, vera’ ve takvâda asrının en öne çıkan ismidir. Zühd ve edepte birçok hârikulâde hâllerine şâhit olunmuştur. H. 257 (M. 870) târihinde Bağdad’da vefat etti. Tasavvufa dâir hikmetli ve ârifâne sözleri çoktur. Bazıları şöyledir:
Dört şey kulu yüceltir: İlim, edep, emânete riâyet etmek ve iffetli olmak.
Rızkın en hayırlısı şu beş şeyden sâlim olandır: Kazanırken günahlardan, acziyet içinde ve boyun bükerek istemekten, mesleğinde hileden, parayı günaha âlet olan şeylerden kazanmaktan ve zâlimler için çalışmaktan.
Her şeyin en güzeli beştir: Günahlara pişman olup ağlamak, ayıplarını düzeltmek, gaybı bilen Allâhü Teâlâ’ya itâat etmek, kalplerden pası temizlemek, seni günaha sürükleyen şeylere âlet olmamaktır.
Lisan, kalbinin tercümânı, yüz de kalbinin aynasıdır. Kalplerde gizli olan, yüzde açığa çıkar.
En üstün kuvvet nefsine gâlip olmaktır. Kendi nefsini edeplendirmekten âciz olan, başkasına edep vermekte daha âciz olur. Kim üstüne itâat ederse altındakiler de kendisine itâat eder.
Kim kendisinde olmayan şeyle halka güzel görünmeye çalışırsa, Allâhü Teâlâ’nın rahmetinden mahrum olur.
Bir kimse dînini, hevâsına tercih etmedikçe aslâ kâmil mü’min olamaz.  Hevâsını da dînine tercih ettiğinde, muhakkak helâk olur. (Tabakatü’s-Sûfiyye, Sülemî)
Allâhü Teâlâ’nın kuluna gazap ettiğinin alâmeti üçtür: Oyunla, eğlenceyle çok meşgul olmak, başkalarıyla çok istihzâ (alay) etmek ve çok gıybet etmek.
İnsanın kendisini bilmemesi ve başkalarının kusurlarını araştırmasından daha fenâ bir şey görmedim. Bu, amellerin sevâbını yok eder, kalpleri bozar, kulu helâka sürükler, devamlı hüzne sebep olur, Allâh’ın gazabına yaklaştırır, riyaya, kendini beğenmeye ve riyâset sevgisine götürür. Hususiyle de halk arasında âbid bir kul olarak bilindiği, beklemediği kadar şöhret ve medhe kavuştuğu halde böyle yapması daha fenâdır. 
(et-Tabakâtü’l-Kübra, İmâm Şârânî)
Hicrî:   19  Zilhicce   1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder