27 Ağustos 2018 Pazartesi

HAZRET-İ ALİ’NİN BAZI NASÎHATLERİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَدِّبُوا أَوْلَادَكُمْ عَلَى ثَلَاثِ خِصَالٍ: عَلَى حُبِّ نَبِيِّكُمْ وَحُبِّ أَهْلِ بَيْتِهِ وَعَلَى قِرَاءَةِ الْقُرْآنِ. (الجامع الصغير)
أولاتلرينزى اؤج حصلت اؤزرينه أدبلنديرين : بيغمبرينزين سوكسى ’ أهل بيتى نين سوكسى و قرآن كريم اوقومق اؤزه ره ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Evlatlarınızı üç haslet üzerine edeplendirin: Peygamberinizin sevgisi, Ehl-i Beyti’nin sevgisi ve Kur’ân-ı Kerîm okumak üzere.” 
(Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî:   15  Zilhicce   1439  Fazilet Takvimi 

HAZRET-İ ALİ’NİN BAZI NASÎHATLERİ

 
“Ey hamele-i Kur’ân! Kur’ân-ı Kerîm ile amel edin. Muhakkak âlim, ilmi öğrenen, sonra bildiğiyle amel edendir. İlmi ameline muvâfık olandır. İleride bazı topluluklar gelecek, ilimleri yüklenecekler, amma o ilim boğazlarından aşağı geçmemiş olacak. Onların içleri dışlarına muhâliftir, amelleri ilimlerine uymaz. Bir araya gelip birbirlerine karşı kendilerini medhederler. Hatta onlardan bazısı meclisindeki bir kimsenin kendisini terk edip bir başka meclise gitmesine öfkelenir. İşte bunların meclislerinde işledikleri amellerinden Allah katına yükselecek bir sevap hâsıl olmaz.”
“Günahın dünyâdaki cezâsı ibâdetlerde gevşeklik, geçim darlığı ve lezzetin noksanlaşmasıdır.”
“Lezzetin noksanlaşması nasıl olur?” diye sordular.
“Helâlinden olup da arzu ettiğin bir şeye kavuştuğunda ondan alacağın lezzeti muhakkak bozacak bir şeyle karşılaşırsın.” buyurdu.
“Çok amel işlemekten ziyâde Allâh’ın kabûl edeceği sâlih amellere ehemmiyet verin. İyi bilin ki takvâ ile işlenen hiçbir amel az sayılmaz. Çünkü takva ile işlenen amel kabul olunur. Allâh’ın kabûl ettiği amel hiç az sayılır mı?”
“Siz bal arısı gibi olunuz. Uçan hayvanlar arıyı zayıf ve küçük görür. Hâlbuki arıdaki bereketi bilselerdi ona böyle davranmazlardı.”
“Sizler de diliniz ve bedenlerinizle insanlar arasına karışın, amelleriniz ve kalplerinizle onlardan ayrılın. Çünkü herkes için ancak işlediği amelin karşılığı vardır. Kıyâmet gününde kişi sevdiği ile beraberdir.” 
(Târihu’l-Hulefâ, İmâm Suyûtî)
 
Hz. Ali (kerremallâhü vecheh) irtihâlinden hemen önce oğulları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin’e şöyle nasihat etti:
Oğullarım, Allâhü Teâlâ’dan korkmanızı, namazı vaktinde kılmanızı, nisâba ulaştığında zekâtı vermenizi, abdestinizi güzel almanızı tavsiye ediyorum. Zira abdestsiz namaz kabul olunmaz.
Hataları bağışlayın, öfkenizi yutun, sıla-i rahim (yakın akrabaya iyilik yapın), câhile karşı sabırlı ve yumuşak huylu olun, din ilmini öğrenin, işlerinizde azimli olun, Kur’ân-ı Kerîm’in (emir ve yasaklarına) riâyet edin, güzel komşuluk yapın, iyiliği emredip kötülükten nehyedin, edepsizlikten sakının. 
(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)
Hicrî:   15  Zilhicce   1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder