24 Eylül 2016 Cumartesi

GÜZEL AHLÂK MÜSLÜMANIN ZÎNETİDİR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَا مِنْ مُسْلِمٍ يَمُوتُ يَوْمَ الْجُمُعَةِ أَوْ لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ إِلَّا وَقَاهُ اللهُ فِتْنَةَ الْقَبْرِ. (ت)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."    جمعه كونو ويا جمعه كجه سى اؤلن مسلمانى الله تعالى محقق قبر عذابندان محافظه أدر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Cuma günü veya Cuma gecesi ölen müslümanı Allâhü Teâlâ muhakkak kabir azabından muhafaza eder.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   21  Zilhıcce   1437  Fazilet Takvimi 

GÜZEL AHLÂK MÜSLÜMANIN ZÎNETİDİR


Güzel ahlâk, imânın alâmeti, İslâm’ın zînetidir. Müminler nefislerini kötü huylardan temizleyerek güzel ahlâk ile ahlâklanmalıdır. Kötü ahlâk insanı günahlara sevkeder. Güzel ahlâk ise dünya ve âhirette selâmet ve saâdete kavuşturur.
Bir şeyde ihtiyaçtan fazlasını kullanmak israftır. Bunun zıddı olan cimrilik de zemmedilmiştir. İkisinin ortası olan cömertlik güzeldir. İnsan dâimâ îtidâlli, orta yolda olmalıdır.
Kibir, şeytânın sıfatıdır. Hakkı bilirken inat etmek ve bâtıl üzerine ısrâr etmek gibi kötü ahlâklar kibirden kaynaklanır. Kibriyâ ve azamet Allâhü Teâlâ Hazretlerine mahsûstur. İnsan, kendi acziyet ve küçüklüğünü bilip de kibirlenmemeli, yine kibrin tam zıddı olan zilletin de makbul olmadığını bilmelidir. Tevâzu; alçak gönüllü olmak mü’mine yakışan güzel ahlâktandır.
Müslüman, emânete hıyânet etmekten, yalan söylemekten, hîle ile insanları aldatmaktan uzak durmalıdır.
Riyâ (gösteriş) kötü ahlâktandır. Mü’min riyâdan sakınmalı ve dâima ihlâs üzere olmalıdır. Allâhü Teâlâ’ya, Peygamber Efendimiz’e ve onun Ashâbı’na ve sâlih mü’minlere sûizan etmek; onlar hakkında kötü şeyler düşünmek büyük günâhtır. Buğz (düşmanlık), kin, gıybet ve iftirâ gibi nice kötü ahlâk, sûizandan meydana gelir.
Haset; diğer bir kimsedeki nimeti kıskanmak pek çirkin bir huydur. Hasedin karşılığı olan iyiliği istemek ise İslâm dininde güzel bir huydur. Mü’min, kendisi hakkında revâ görmediği şeyi başkası hakkında da revâ görmemelidir.
Tevekkül, kanâat, sabır ve şükür güzel ahlâktandır. Her şeyi yoktan var eden Allâh’a teşekkür ve onun emrine ta’zim (hürmet) etmek kulluk îcâbıdır. İnsanlardan görülen nimet ve ihsâna (iyiliklere) teşekkür de mürüvvet ve insâniyet icâbıdır. Halka teşekkür etmeyen Hâlık’a da şükretmez. Şükretmek övülmüş, küfrân-i nimet (nankörlük) ise çirkin görülmüştür. Allâhü Teâlâ’nın emrine ta’zîm (hürmet) ve onun yarattıklarına şefkat ibâdettir. Gönül kırmak pek çirkin bir huydur ve günâhtır.
Hicrî:   21  Zilhıcce   1437  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder