21 Eylül 2016 Çarşamba

NE KIYMET VERİR SİZE RABBİM, DUÂNIZ OLMASA




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ الْحَيَاءَ وَالْعِيَّ مِنَ الْإِيمَانِ وَهُمَا يُقَرِّبَانِ مِنَ الْجَنَّةِ وَيُبَاعِدَانِ مِنَ النَّارِ وَالْفُحْشُ وَالْبَذَاءُ مِنَ الشَّيْطَانِ وَهُمَا يُقَرِّبَانِ مِنَ النَّارِ وَيُبَاعِدَانِ مِنَ الْجَنَّةِ. (طب)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."    حيا و ديلى فايداسز شيلردن قورومق إيمانداندر . بونلر جنته ياقلاشترير و جهنمدن اوزاقلاشترير . جركن سوز سويلمك و حياسزلق شيطانداندر . بونلر جهنمه ياقلاشترير و جنتدن اوزاقلاشترير ."

Hayâ ve dili faydasız şeylerden korumak imandandır. Bunlar cennete yaklaştırır ve cehennemden uzaklaştırır. Çirkin söz söylemek ve hayâsızlık şeytandandır. Bunlar cehenneme yaklaştırır ve cennetten uzaklaştırır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)
Hicrî:   19  Zilhıcce   1437  Fazilet Takvimi 

NE KIYMET VERİR SİZE RABBİM, DUÂNIZ OLMASA

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) duânın kul için kıymetini şöyle ifade buyurmuşlardır:
“Kazâyı ancak duâ defeder, ömrü de ancak ihsan ve iyilik ziyâdeleştirir.” (Sünen-i Tirmîzi)
“Muhakkak duâ inen(musibet)e de inmeyene de fayda verir. (Başınıza gelen belayı kaldırır, henüz gelmemiş olanı geri çevirir.) O halde Ey Allah’ın kulları, duâ ediniz.” (Sünen-i Tirmîzi)
“Sizden kim için duâ kapıları açılırsa, onun için rahmet kapıları da açılmıştır.” (Sünen-i Tirmîzi)

SULTAN İKİNCİ ABDÜLHAMİD HAN’IN 
HAMÎDİYE KÖPRÜLERİ PROJESİ

Sultan İkinci Abdülhamid Han zamanında, İstanbul Boğazı’nın, Sarayburnu-Üsküdar ve Rumeli Hisarı-Kandilli arasında olmak üzere iki köprü ile bağlanması projesi yapılmıştı. Fransız inşaat mühendisi F. Arnodin’in 1900 yılında projesini çizdiği köprülerin, Eyfel Kulesi’nin yapıldığı çelik teknolojisiyle yapılması planlanmıştı.
Sarayburnu-Üsküdar arasındaki köprünün iki kara tarafından ayakları arasındaki mesâfe 1700 metre idi. Vagonlar, denizden yüksekliği 50 metre olan köprüye asılacak teleferiklerle taşınacaktı. Bu köprü aynı zamanda Bağdad demiryolu hattına da bağlanacaktı.
Rumeli Hisarı-Kandilli arasında yapılması planlanan “Cisr-i Hamîdî” isimli köprü, minarelerle ve Kuzey Afrika mimârîsi tarzında kubbelerle süslü, kârgîr destekli, çelik halatlarla havada asılı demirden bir bina şeklinde idi. Köprü kubbelerinin üzerine konulan toplar ile boğaz geçişi de kontrol edilecekti.
Bu köprüde yani Cisr-i Hamîdî’de tren, araba ve yayaların geçmesine mahsûs yollar ve basamaklar bulunmaktaydı. Medîne’den trene binilip bu köprüden geçerek Viyana’da trenden inmek hedeflenmişti. (Boğaziçine Hamidiye Köprüleri Projesi, Çamlıca B.Y.)
Hicrî:   19  Zilhıcce   1437  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder