30 Eylül 2016 Cuma

HARAM LOKMA DOĞRU YOLDAN AYIRIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ تَمَسَّكَ بِسُنَّتِي عِنْدَ فَسَادِ أُمَّتِي فَلَهُ أَجْرُ مِائَةِ شَهِيدٍ. (الزهد للبيهقى)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."    اُمَّتِميك فساده اوغراديغى ( سُنَّتِمْ ايله عمل أدلمديكى )  زمانده بنم سُنَّتِمَه صارلان كمسيه يوز شهيد ثوابى واردر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ümmetimin fesâda uğradığı (sünnetim ile amel edilmediği) zamanda benim sünnetime sarılan kimseye yüz şehit sevabı vardır.”
 (Hadîs-i Şerîf, Beyhakî, ez-Zühdü’l-Kebîr)
Hicrî:   24  Zilhıcce   1437  Fazilet Takvimi 

HARAM LOKMA DOĞRU YOLDAN AYIRIR


Silsile-i Sâdât’ın 17. halkası Ya’kûb-i Çarhî Hazretleri anlatıyor:
Herat’ta ilim tahsîli için kaldığım zamanlar Abdullâh Ensârî’nin (k.s.) dergâhında kalır ve yemeklerimi orada yerdim. Zira onun vakıf şartlarında genişlik ve vakfın esaslarına riâyette ihtiyat vardı.
Herat’ta, Abdullâh Ensârî’nin (k.s.), Hankâh-ı Melik ve Gıyasiyye Medresesi vakıflarından başka yerde yemek yemek uygun olmazdı. Bu sebepten Mâverâünnehir büyükleri mürîdlerini Herat’a göndermezlerdi. Orada helâl lokma çok azdı.
Mürîd, haram lokma yiyecek olursa, nefis kötü tabiatına geri döner, doğru yoldan, Resûlüllâh’ın (s.a.v.) ve ashâbının yolundan ayrılmış olur. (Silsile-i Sâdât-ı Nakşibendiyye)

ÇOCUK TERBİYESİNE DÂİR

• Çocuklar doğru, güzel bir şey yaptıkları zaman takdir edilmelidir. Meselâ ‘Aferin’ denilir.
• Çalışkan, dürüst ve büyüklere saygılı olmaya teşvik etmelidir.
• Bir şey isterken ‘lütfen’ demeli, onlardan bir şey alınca ‘teşekkür’ etmelidir.
• Kızdığımız zaman öfkemizi yenmek sûretiyle onlara bizzat örnek olmalıdır.
• Çocuk parmak emiyorsa, aşağılamadan telkin ederek ve onu meşgul ederek bırakması sağlanmalıdır.
• Çocuk içinde bulunduğu bir sıkıntıdan dolayı tırnağını yiyebilir, kendisine yardımcı olunacağı husûsunda ikna edilerek bıraktırılabilir.
• Çocuğun her istediğini yapmak, onu şımarık ve tatminsiz olmaya götürür. Bazı isteklerini yapmak, uygun olmayanlarını da yapmayarak ona beklemeyi ve sabretmeyi öğretmelidir.
Hicrî:   24  Zilhıcce   1437  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder