قَالَ صَلَّى
اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ نَكَحَ الْمَرْأَةَ لِمَالِهَا وَجَمَالِهَا
حُرِّمَ جَمَالُهَا وَمَالُهَا، وَمَنْ نَكَحَهَا لِدِينِهَا رَزَقَهُ اللهُ
مَالَهَا وَجَمَالَهَا. (إحياء)
" كم بر قدنله مالى و كوزلليغى ايجون أولنرسه اونون كوزللغندن
و مالندان محروم قالر . كم ده دينى ايجن أولنرسه الله تعالى اونه هم مال و همده
كوزللك ورير ."
“Kim bir kadınla, malı ve güzelliği için evlenirse, onun
güzelliğinden ve malından mahrûm kalır. Kim de dîni için evlenirse,
Allâhü Teâlâ ona hem mal ve hem de güzellik verir.”
(Hadîs-i Şerîf,
İthâfü’s-Sâde)
Hicrî: 5 Rabiulevvel 1437 Fazilet Takvimi
EVLENMEK İÇİN DİNDAR OLAN TERCİH EDİLİR
Evlenmek için asâleti olan, dinini, İslâm’ın esâslarını bilen, sabırlı, kanaatkâr ve Allâh’a tevekkül eden biri tercîh edilmelidir. Hadîs-i şerîfte “Mü’min bir kadının, kocasına iyilik yapması yetmiş sıddîkın ameli gibidir.” buyurulmuştur.
Bir kadınla, sadece şerefi, malı ve güzelliği için evlenilmez. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Bir kadınla, malı ve güzelliği için evlenen, onun malından ve güzelliğinden mahrum kalır. Kim de dîni için evlenirse, Allâhü Teâlâ ona hem mal ve hem de güzellik verir.” buyurmuştur.
Evlenmek için dindar kadın tercih edilmelidir. Çünkü sâliha bir kadın dünyâ nimetlerinin en hayırlısıdır. Ebû Süleyman Dârânî (r.h.), “Sâliha bir hanım dünyâlık değildir. Çünkü o sana âhiretini de kazandırmaya vesîle olur.” buyurmuştur.
Kadın, erkeklerden dînine bağlı, ahlâkı güzel, zengin ve cömert olanı tercîh etmeli, fâsık birisiyle evlenmemelidir. Ana babalar da kızlarını fâsık birisiyle evlendirmemelidirler.
Evlenecek kimse, şu dört hususta kendinden aşağıda olanı tercih etmelidir: Yaşında, boyunda, malında ve neseb(asâlet)inde.
Dört hususta da kendinden yukarıda olanı tercih etmelidir: Güzellikte, edepte, ahlâkta ve verâ’da yâni şüphelilerden kaçınmada.
Erkek, evlenmek istediği kadını görmelidir. Önceden görmesi evlenmenin sünnetlerindendir. Aralarında muhabbete ve ülfete sebep olur. Mehir ve nişan külfeti az olanı tercih etmelidir.
Başka birisinin nişanlanmak istediği kıza tâlib olunmaz. Çünkü bu, eziyet ve hıyânettir.
Evlilik ile zinâyı birbirinden ayırmak için evliliği ilân edip herkese duyurmak sünnettir.
Düğün yemeği vermek de sünnettir. Peygamberimiz (s.a.v.), Zeynep vâlidemizle evlenirken düğün yemeği olarak ekmek ve et, Safiyye vâlidemizle evlenirken de hurma ve kavrulmuş un ikrâm etmişlerdir. (Şir’atü’l-İslam, Fazilet N.)
Hicrî: 5 Rabiulevvel 1437 Fazilet Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder