16 Ağustos 2015 Pazar

HÎRE’NİN FETHİ (H. 12 - M. 633)



قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ النَّظْرَةَ سَهْمٌ مِنْ سِهَامِ إِبْلِيسَ مَسْمُومٌ، مَنْ تَرَكَهَا مَخَافَتِي أَبْدَلْتُهُ إِيمَانًا يَجِدُ حَلَاوَتَهُ فِي قَلْبِهِ. (ك)‏
" نامحره مه ( أولنلمسى حرام اولمايان بر قدينه شهوتله ) بقمق ، شيطانيك زهيرلى اوقلرندان بر اوقتور كيم بندن قورقتوغى إيجين اونى ترك أدرسه ، اونه اؤيله بر إيمان نصيب أدرم كى ، او ايمانين زوكينى قلبنده دويار ."
Nâmahreme (evlenilmesi haram olmayan bir kadına şehvetle) bakmak, şeytânın zehirli oklarından bir oktur. Kim benden korktuğu için onu terk ederse, ona öyle bir îmân nasîb ederim ki, o îmânın zevkini kalbinde duyar.” 
(Hadîs-i Kudsî, Hâkim, el-Müstedrek)
Hicrî: 1  Zilkâde 1436   Fazilet Takvimi 

HÎRE’NİN FETHİ (H. 12 - M. 633)


Hazret-i Ebûbekir’in hilafeti zamanında Hâlid bin Velîd (r. a.), Hîre’yi fethetmiştir. (Hîre bugün Irak’ın Necef iline bağlı bir kaza merkezidir.)
Hazret-i Hâlid, Hîreliler’in etrafını çevirerek iyice sıkıştırıp hücum etmeye başlayınca Hîreliler cizye vermek üzere eman dilediler. Eman verildi.
Beldenin ileri gelenleri Hazret-i Hâlid’in huzuruna geldiler. Çok uzun yaşayanlardan meşhur Abdü’l-Mesîh de onlarla birlikte olup sözcüleri idi.
Hazret-i Hâlid, ona “Kaç sene yaşadın?” diye sordu.
“Bir kaç yüz sene!” dedi.
Acaip ne gördün diye soruldu:
“Hîre ile Şam arasında köyler dizilmişti. Bir kadın yanına yalnız bir çörek alıp Hîre’den Şam’a kadar emniyet içinde giderdi.” dedi.
Sonra cizyenin miktarı tâyin edildi. Hîreliler, her sene yüz doksan bin altın vermeğe razı oldular. Hz. Hâlid, cizyeden başka Abdü’l-Mesih’in kızı Kerame’nin, Hz. Şerîk’e teslim edilmesini de şart kıldı.
Bu şartın konulmasının sebebi ise şu idi:
Hazret-i Şerîk, Kerame’yi daha önce görmüştü. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), ümmetinin İran’ı ve Hîre’yi fethedeceğini müjdelediği zaman Hazret-i Şerîk de orada bulunuyordu. Kerame’nin kendisine verilmesini istedi. Peygamberimiz (s.a.v.) de verileceğini vaad etti.
Hîre fetih edilince Şerîk (r.a.), Hazret-i Hâlid’in huzuruna şâhitler ile gelerek Peygamberimizin vaadini isbat etti. Hazret-i Hâlid bu vaadi yerine getirdi. Hîreliler Kerame’yi getirdiler ve Hazret-i Hâlid onu Şerîk’e (r.a.) teslim etti. Böylece Peygamberimizin vaadini de yerine getirdi.
Hicrî: 1  Zilkâde 1436   Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder