8 Ağustos 2015 Cumartesi

SELAM VERMENİN SEVABI



قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَفْشُوا السَّلَامَ وَأَطْعِمُوا الطَّعَامَ وَصِلُوا الأَرْحَامَ وَصَلُّوا وَالنَّاسُ نِيَامٌ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ بِسَلامٍ. (حم)
" ( أى إنسانلر ) سلامى ياينز، يمكى يديرينز، صلهء رحيم يابنز، إنسانلر اويقوده إيكن كجه لرى نماز قلنزكى جنته سلامتله كره بلرسنز."
(Ey insanlar!) Selâmı yayınız, yemeği yediriniz, sıla-i rahim yapınız, insanlar uykuda iken geceleri namaz kılınız ki cennete selâmetle girebilesiniz.”
(Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ahmed)
Hicrî: 18 Şevval  1436   Fazilet Takvimi 

SELAM VERMENİN SEVABI


Bir kişi Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in huzuruna geldi ve:
“Es-selâmü aleyküm” diye selam verdi.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) selamını alıp ‘on sevap’ buyurdular. Başka birisi geldi:
“Es-selâmü aleyküm ve rahmetullah” diye selam verdi.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) (selamını aldıktan sonra) ‘yirmi sevap’ buyurdular. Bir başkası gelip o da:
“Es-selâmü aleyküm ve rahmetullahi ve berekâtüh” diye selam verdi.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) onun da selamını aldı ve ‘otuz sevap’ buyurdular. (El-Edebü’l-Müfred)

YERMÜK HARBİNDE İSLÂM ORDUSU

Hicretin 13. (M. 634) senesinde Hz. Ebûbekir’in halifeliğinin sonlarında İslâm Devleti, Bizans sınırlarına dayanmıştı. İmparator Hirakliyus bu hâlden korkup İstanbul’dan Suriye’ye geldi.
O zaman Bizans halkının ahlâkı bozulup her tarafta zulüm ve haksızlık olduğu gibi ordularında da her türlü ahlaksızlık vardı.
Müslümanlar ise büyük-küçük hepsi güzel ahlâk sahibi olup vardıkları yerlerde herkese iyi muamelede bulunurlardı. Her hususta hak ve adalet üzere hareket ederler ve her türlü fenalıklardan sakınırlardı.
Bizans generallerinden biri İslâm ordusunun vaziyetini öğrenmesi için bir Arap casus göndermişti. Bir gün bir gece İslâm askeri içinde bulunup döndü. Generale:
“Onlar, geceleyin hep ibadet ederler, gündüz de hepsi askerdir. Aralarında zina ve hırsızlık edenleri, kendi sultanlarının oğlu bile olsa cezalandırırlar” deyince general:
“Öyle ise yeryüzünde onlarla uğraşmaktansa yerin altı bize daha hayırlıdır” demiştir.
Hicrî: 18 Şevval  1436   Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder