25 Ağustos 2015 Salı

HAYVANLARA MERHAMET İLE MUÂMELE



قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلْحُجَّاجُ وَالْعُمَّارُ وَفْدُ اللهِ إِنْ دَعَوْهُ أَجَابَهُمْ وَإِنْ اِسْتَغْفَرُوهُ غَفَرَ لَهُمْ. (هـ)
" حج و عمره يابانلر الله تعالى يه ( بيتنه ؛ كعبيه ) كلن ألجلردر . الله تعالى دان بر شى استسلر إستدكلرنى ورير إستغفار أتسلر اونلارى باغشلر ."
Hac ve umre yapanlar Allâhü Teâlâ’ya (beytine; Ka’be’ye) gelenelçilerdir. Allâhü Teâlâ’dan bir şey isteseler istediklerini verir, istiğfar etseler onları bağışlar.” 
 (Hadîs-i Şerîf, Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî: 10  Zilkâde 1436   Fazilet Takvimi 

HAYVANLARA MERHAMET İLE MUÂMELE


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir. O, insanlara merhametli olduğu gibi hayvanlara da son derece merhametli olmuş ve ashâbına da onlara merhameti tavsiyede bulunmuşlardır. Hayvanların aç ve susuz bırakılmamasını, fazla yük yükletilmemesini,  dövülmemesini, ateşle veya vurmak için hedef yapılarak eziyet edilmemesini tavsiye etmişlerdir.
Resûlullâh (s.a.v.) bir gün hayvanlarının üzerinde durup bekleyen bir topluluğa rastladı. Buyurdular ki:
“Hayvanlarınıza, onları yormadan güzelce binin ve (ihtiyacınız olmadığı zaman da) onları dinlendirin. Yollardaki, çarşı ve pazardaki konuşmalarınız için kürsü edinmeyin (üzerlerinde durup lakırtı etmeyin). Nice binilen hayvan vardır ki, sırtına binenden daha hayırlıdır ve Allâhü Tebâreke ve Teâlâ’yı ondan daha çok zikretmektedir.” (Müsned-i Ahmed)
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hz. Âişe’yi daha önce hiç binilmemiş bir deveye bindirmiş ve ona “Yâ Âişe! Bu deveye yumuşak davran. Çünkü yumuşak huyluluk kimde olursa onu süsler ve kimden çıkarılırsa da onu lekeler.” (Sünen-i Ebû Dâvûd)
İbn-i Ömer (r.anhümâ) bir tavuğu hedef dikerek ok atan beş on gence rastlamıştı. Bu gençler İbn-i Ömer’in (r.anhümâ) geldiğini görünce dağıldılar. Hz. İbn-i Ömer (r.anhümâ) “Bu tavuğu kim dikti? İyi biliniz ki Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir tavuğu (veya herhangi bir hayvanı) böyle hedef dikerek öldüren kimseye lanet etti.” demiştir. (Sahîh-i Buhârî)
Resûlullâh (s.a.v.) bir deve gördü. Açlıktan sırtı karnına yapışmıştı. “(Açlık, susuzluk, yorgunluk gibi hallerini) anlatmaktan aciz olan bu hayvanlar hakkında Allah’tan korkun. Sağlam oldukları zaman onlara binin, kesmeye elverişli oldukları zaman da onları (kesip) yiyiniz.” buyurdular. (Sünen-i Ebû Dâvûd)
Hicrî: 10  Zilkâde 1436   Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder