5 Nisan 2013 Cuma

DÜNYANIN ZAHMETİ BİTMEZ



Hadîs-i Şerîf; :  Hz. Bilal, Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) gelip ‘Falan kadın vefat etti ve rahata kavuştu’ deyince Peygamber Efendimiz (s.a.v.) gadablandı ve “Ancak Allâhü Teâlâ’nın bağışladığı kimse rahata kavuşmuştur.” buyurdular. (Hadîs-i Şerîf; Taberânî, el-Mu'cemü'l-Evsat)
Hicrî: 24 Cemâziyelevvel 1434   •Fazilet Takvim

BİR MESELE



Bir kimse farz namaza yalnız başlamış iken yanında bir cemaat farza başlasa; ilk rek’atin secdesine varmadıysa hemen bir tarafına selâm verip namazdan çıkar ve imama uyar.
Eğer ilk rek’atin secdesini yaptıysa dört rek’atlik bir farz ise iki rek’atı kılıp teşehhüdden sonra selâm verip imama uyar.
Üçüncü rek’atin secdesini yaptıysa namazını tamamlar.

DÜNYANIN ZAHMETİ BİTMEZ

Allâhü Teâlâ dünyayı bir imtihan yurdu olarak yarattı. Ondan az almayı rahmet, ona çok dalmayı da zahmet kıldı.

İmâm Gazâli Hazretleri buyurdular:

İhtiyaçtan fazla yığılan dünyalık mal ve mülk şeytanın tükenmez hazinesidir. Zira bir günlük nafakası olan kimsenin kalbi rahattır. Bu kimsenin eline yüz dinar (altın lira) geçmiş olsa, hemen kalbine bu parayı sarfedeceği on türlü arzu düşer ki bunların her birinin gerçekleştirilmesi için yine yüzer dinar gerektirir. Bulduğu para bu arzuları için yetmez de yine başkaca dokuz yüz dinara muhtaç olur. Halbuki bu kimse paralar eline geçmeden önce böyle ihtiyaçlar hissetmiyordu. Eline geçen parayla zengin olduğunu zannetti, lâkin başka ihtiyaçlar görmek için yine dokuz yüz dinara muhtaç hale geldi. Bu kimse elindekiyle her ne alsa onun da görülmesi gereken başka ihtiyaçları çıkar. Sonu gelmez ihtiyaç içinde yuvarlanır gider.

İmam Şa’rânî Hazretleri şöyle buyurdular: Muhakkak Allâh’ın evliyâsı şöyledir: Eğer dünyadaki bütün insanlar onlardan birinin evladı olsa, yahut dünyanın bütün malı onlardan birinin olsa, sonra Allâhü Teâlâ bütün hepsini bir defada alıverse asla hâli değişmez. Belki daha çok sevinirler ve şöyle derler:
“Biz bu acıyı tattık amma Allâh’ın takdirine razı gelerek kazandığımız sevabın sevinci evlâdımızın ölümünden veya malın gitmesinden daha sevimli geldi.”
Hicrî: 24 Cemâziyelevvel 1434   •Fazilet Takvim


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder