31 Mart 2025 Pazartesi

MÜSLÜMAN, SÂLİH AMELLER İLE MEŞGUL OLMALIDIR

قال رسول الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَا تَزُولُ قَدَمَا عَبْدٍ يَوْمَ الْقِيَامَةِ حَتَّى يُسْأَلَ عَنْ عُمُرِهِ فِيمَا أَفْنَاهُ وَعَنْ عِلْمِهِ فِيمَ فَعَلَ وَعَنْ مَالِهِ مِنْ أَيْنَ اكْتَسَبَهُ وَفِيمَ أَنْفَقَهُ وَعَنْ جِسْمِهِ فِيمَ أَبْلَاهُ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : قيامت كونى ، دورت شيدن سؤآل أدلمدكجه بر قلون آياقلرى ( حضورى إلهيدن ) آيرلماز . عمرندن ، اونى نره ده توكتدى ؟ علمندن ؛ اونونله نه عمل أتدى ؟ مالندان ، اونى نره دن قازاندى و نره يه حارجادى ؟ بدنندن ؛ اونى نره ده أسكتدى ؟ . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Kıyamet günü, dört şeyden suâl edilmedikçe bir kulun ayakları (huzûr-ı İlâhî’den) ayrılmaz: Ömründen; onu nerede tüketti? İlminden; onunla ne amel etti? Malından; onu nereden kazandı ve nereye harcadı? Bedeninden; onu nerede eskitti?”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  02 Şevvâl   1446  Fazilet Takvim

 

 

MÜSLÜMAN, SÂLİH AMELLER İLE MEŞGUL OLMALIDIR

 

Malumdur ki dinimiz İslâm’da bir kısım vazifeler vardır. İşte bunlara “Sâlihât (sâlih ameller)” denir. İmanın kemâli, nuraniyeti ve zeval tehlikesinden korunması bu sâlih ameller ile olur. Müslümanların âhiret gününde nâil olacakları yüksek mertebeler de sâlih amellerinin dereceleriyle mütenasip olacaktır.

Sâlih amellerin en büyüğü, Allah indinde en makbulü; namaz, zekât, oruç, hac ve cihâddır; İslâmiyet’e ve insaniyete mal, beden ve ilim ile güzel hizmettir. İnsanların salâhı (iyiliği), manen yükselişi, rûhen safâya nâil olması ancak bu güzel ameller sayesinde olur. Bununla birlikte güzel ve hayırlı bir niyetle yapılan içtimaî birtakım ameller vardır ki, bunlar da İslâm nazarında sâlih amellerden, ibadet ve tâatten sayılır. İnsanların, rızkını helâlinden temin etmek için bir sanat, ticaret ve ziraatle meşgul olması da bu cümledendir. Eğer biz Müslümanlar, bu gibi şeylerde de başkalarına muhtaç olursak nasıl yaşayabiliriz?

İslâm dini, bir hikmet dinidir, bir terakki dinidir. İnsanların bütün ihtiyaçlarını gözetir; bu ihtiyaçları temin edecek şeylere, büyük bir kıymet vermiştir. Bir hadîs-i Nebevî’de buyurulmuştur ki: “Cenâb-ı Hak, sanat (zanaat) sahibi olan, (alın teri ile maîşetini temine çalışan) mümin kulunu sever.” Bu hadîs-i şerîf, pek büyük bir teşviktir!

Yapı ustalığı, doğramacılık, dokumacılık, terzilik vesaire birer sanattır. Bunlar, helâle, harama dikkat edilerek yapıldığı müddetçe İslâmiyet’te övülmüş şeylerdir. Nitekim ticaret ve ziraat hakkında da birçok hadîs-i şerîf vardır. İnsan, hayatının kadrini bilmeli, vaktin kıymetini takdir etmelidir. İnsan, dünyayı verse hayatının bir dakikasını geri döndüremez. İşte hayat, bu kadar kıymetlidir. Bu sebeple hayatımızı, gerek dünyada ve gerek âhirette selamet ve saadetimize vesile olacak sâlih amellere sarf etmeliyiz. Hem ibadet ve tâatte bulunmalıyız hem de ziraat gibi, ticaret gibi faydalı şeylerle meşgul olmalıyız. Zira bu kıymetli hayatı, beyhûde yere ve gayrimeşrû eğlenceler uğrunda zâyi etmek, büyük bir ziyan, büyük bir felâkettir.

Hicrî:  02  Şevvâl  1446  Fazilet Takvim

 

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

30 Mart 2025 Pazar

MÜSLÜMANLARIN BAYRAMLARI


قال رسول الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : شَهْرَانِ لَا يَنْقُصَانِ شَهْرَا عِيدٍ رَمَضَانُ وَذُو الْحَجَّةِ. (خ)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : إيكى آى واردركى ( اونلريك فضيلتلرى ) نقصان اولماز . بونلر ، إيكى بايرام آي اولان رمضانى شريف إيله زىالحجه ، دير . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  İki ay vardır ki (onların faziletleri) noksan olmaz. Bunlar, iki bayram ayı olan Ramazân-ı şerif ile Zilhicce’dir.”

(Sahîh-i Buhârî)

Hicrî:  01 Şevvâl   1446  Fazilet Takvim

 

 

MÜSLÜMANLARIN BAYRAMLARI

 

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, Medîne-i Münevvere’yi teşrif buyurduklarında Medîne halkının eğlenip oyunlar oynadıkları iki günleri vardı. Peygamber Efendimiz (s.a.v), onlara, “Cenâb-ı Hak, sizlere bu iki günden daha hayırlı olan iki günü -Ramazan bayramı ve Kurban bayramı günlerini- bahşetti.” buyurdular.

Yani Allâhü Teâlâ, ümmet-i Muhammed’e oyun ve eğlence ile geçirilen günler yerine, onlara (Allâh’ı) zikir ve şükürle, af ve mağfiret talebi ile meşgul olacakları iki günü hediye etti, buyurmuşlardır.

Bunlardan birisi, Ramazan orucundan sonraki fıtır bayramıdır. Bu bayram, İslâm’ın temeli ve rükünlerinin üçüncüsü olan Ramazan orucunun tamamlayıcısıdır. Müslümanlar, üzerlerine farz olan Ramazan-ı şerîf orucunu tamamladıkları zaman, geçmiş günahları mağfiret olunur ve ayın sonunda, günahları ile Cehennem’i hak eden nice kimseler, Cehennem’den âzât olunur. İşte böyle bir ayın sonunda Cenâb-ı Hak, Müslümanlar için bayram yapmayı meşru kılmıştır. Onlar da kendilerini hidayete erdirdiği için Allâhü Teâlâ’ya şükrederek, zikirler yaparak ve tekbirler getirerek bu bayramları ihyâ ederler.

Yine o gün, (bayram) namazı kılmayı ve sadaka(-i fıtır) vermeyi emretmiştir. Çünkü Ramazan bayramı günü, oruç tutanların ecirlerini aldıkları ve bayram namazından af ve mağfiretle döndükleri bir mükâfat günüdür.

Bu bayramlar, Müslümanların dünyadaki bayramlarıdır. Bu bayramların hepsi, Allâhü Teâlâ’ya karşı ibadet ve tâatlerini tamamladıkları ve bu ibadetlere mukabil de Cenâb-ı Hakk’ın kendilerine vaat ettiği ecir ve sevapları ihsân ettiği zaman gerçekleşmektedir.

Nitekim “Bayram, yeni elbiseler ve bineklerle süslenenler için değildir, asıl bayram, ibadetlerini ikmâl edip günahları mağfiret olunanlar içindir.” denilmiştir. Bayram geceleri, kullara Cehennem’den âzât ve mağfiret olunduklarına dair berâtlar dağıtılır. Kim ona nâil olursa onun için gerçek bir bayram olur. Kim de ona nâil olamazsa o, Allah indinde, mahrumlardan olur.

Hicrî:  01  Şevvâl  1446  Fazilet Takvim

 

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

29 Mart 2025 Cumartesi

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?


قال رسول الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ قَامَ لَيْلَتَيِ الْعِيدَيْنِ مُحْتَسِبًا لِلّٰهِ لَمْ يَمُتْ قَلْبُهُ يَوْمَ تَمُوتُ الْقُلُوبُ. (هـ)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : كيم ، رمضان و قربان بايرامى كجلرينى ، مكافاطنى يالنزجه الله تعالى دان بكليه رك إحيا أدرسه ، قلبلريك أؤلديكى كونده اونون قلبى أؤلمز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Kim, Ramazan ve Kurban bayramı gecelerini, mükâfatını yalnızca Allâhü Teâlâ’dan bekleyerek ihyâ ederse, kalplerin öldüğü günde onun kalbi ölmez.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:  29 Ramazân   1446  Fazilet Takvim

 

 

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

 

Bayram namazı, bayram sabahı kılınan iki rekât namazdır. Bu namazın her iki rekâtindeki üçer adet fazla tekbîre “zevâid tekbirleri” denir. Vacip olan bu tekbirler, birinci rekâtte, kırâatten önce; ikinci rekâtte ise, kırâatten sonra alınır.

Bayram namazı şöyle kılınır: “Niyet ettim Allah rızası için bayram namazını kılmaya, uydum hâzır olan imama” diye kalben niyet edilir. “Allâhü Ekber” diyerek, imam ile beraber iftitâh tekbiri alındıktan sonra eller bağlanır.

“Sübhâneke”den sonra imam sesli, cemaat sessiz “Allâhü Ekber” diyerek ellerini kulaklarına kaldırır ve yanlara salar; yine elleri kaldırarak ikinci tekbiri alır ve ellerini yanlara salar; üçüncü tekbir alınınca eller bağlanır. İmam açıktan Fâtiha-i şerîfe ve zammı sûre (bir sûre veya en az üç âyet) okur, cemaat dinler. Rükû ve secdeden sonra da ikinci rekâte kalkılır.

İkinci rekâtte imam, önce Fâtiha-i şerîfe, sonra zammı sûre okur. Sonra üç defa tekbir alınır ve eller, her tekbirden sonra yanlara salınır, dördüncü tekbir ile rükûa gidilir ve namaz tamamlanır.

Cuma namazında, hutbe; farzdan evvel okunur, bayram namazlarında ise namazdan sonra okunur. Hutbeye tekbir ile başlanır, cemaat de bu tekbirlere hafif sesle iştirâk eder.

BAYRAM GECELERİNİ İHYÂ

Bayram gecelerinde mümkünse Hatm-i Enbiyâ, Hatm-i İstiğfâr yapılır ve Tesbîh Namazı kılınır. (Hatm-i İstiğfâr, 1001 defa “Estağfirullâhe’l-Azîm ve etûbü ileyk” okumaktır.) (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:  29  Ramazân  1446  Fazilet Takvim

 

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

28 Mart 2025 Cuma

SADAKA-İ FITIR


قال رسول الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ يَقُمْ لَيْلَةَ الْقَدْرِ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ. (ق)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : كيم فضيلتنه إنانرق و مكافاتنى سادجه الله تعالى دان أؤميد أده رك قدير كجسنى ( دعا أتمك ، نافله نماز قلمق و قرآنى كريم اوقومق كبى عبادتلرله ) إحيا أدرسه ، كجمش كوناحلرى باغشلانر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Kim faziletine inanarak ve mükâfatını sadece Allâhü Teâlâ’dan ümit ederek Kadir Gecesi’ni (dua etmek, nâfile namaz kılmak ve Kur’ân-ı Kerîm okumak gibi ibadetlerle) ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır.”

 (Müttefekun Aleyh)

Hicrî:  25  Ramazân   1446  Fazilet Takvim

 

 

SADAKA-İ FITIR

 

Maddî darlık endişesinden ve husûsiyle de günlük nafakasını temin edememek sıkıntısından uzak olmak, bir insan için sevinç ve sürur sebebidir. Dinimiz, bu cihetin de çaresini temin etmiş, Ramazân-ı şerîf bayramı gününde, fakir Müslümanların sevindirilmesi için onlara sadaka-i fıtır verilmesini vacip kılmıştır.

Fitre, mâlî bir ibadettir. Ödenmedikçe, zimmette ömür boyu borç olarak kalır. Zekâtta olduğu gibi, fitrede de niyet lâzımdır. Niyetsiz olmaz. Sadaka-i fıtrın, bütün hükümleri, zekât gibidir. Ancak mal zâyi olursa zekât o kimseden düşer, lâkin sadaka-i fıtır düşmez.

Fitrenin verileceği yerler, zekâtta olduğu gibidir. Yani zekât kimlere verilirse, fitre de onlara verilir.

Husûsiyle talebe-i ulûma (dünya ve âhiret saadetini temin eden dînî ilimleri tahsil edenlere), zâhid, takvalı ve sâlih olan kimselere verilmesi evlâdır. İlmiyle amel edenlere verilmesi ise tamamından daha faziletlidir.

Bayramdan önce verilen bir sadaka-i fıtır, hem tutulan orucun noksanlarını tamamlayacak hem de fakir bir Müslümanın hiç olmazsa bir günlük nafakasını temin etmiş olacaktır.

 

KADİR GECESİ’NDE KILINMASI
TAVSİYE EDİLEN NAMAZ

 

Bu gece dört rekât Kadir Gecesi namazı kılınır:

1’inci rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İnnâ enzelnâhü...,

2’nci rekâtte : 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf,

3’üncü rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İnnâ enzelnâhü...,

4’üncü rekâtte: 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 İhlâs-ı şerîf okunur.

Namazdan sonra:

  • 1 defa, “Allâhü ekber, Allâhü ekber, Lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd.”
  • 100 “Elem neşrah leke...” sûresi,
  • 100 “İnnâ enzelnâhü...” sûresi,
  • 100 defa da Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in, Hazret-i Âişe validemize öğrettiği, “Allâhümme inneke Afüvvün Kerîmün tühıbbü’l-afve fa‘fü annî” duası okunur ve dua edilir. Mümkünse bir de tesbîh namazı kılınır. (Duâ ve İbadetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:  25  Ramazân  1446  Fazilet Takvim

 

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"