20 Aralık 2016 Salı

İMÂM ŞÂFİÎ RAHİMEHULLÂH BUYURDULAR:



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَكْرِمُوا الْعُلَمَاءَ فَإِنَّهُمْ وَرَثَةُ الْأَنْبِيَاءِ فَمَنْ أَكْرَمَهُمْ فَقَدْ أَكْرَمَ اللهَ وَرَسُولَهُ. (فيض)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."      ( حقيقى ) عالملره هورمت أدينز . محقق اونلر بيغمبرلريك وارثلرى در . كيم اونلره إكرام ( و هورمت ) أدرسه اللهه و رسولونه هورمت أتمش اولور ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “(Hakîkî) âlimlere hürmet ediniz. Muhakkak onlar peygamberlerin vârisleridir. Kim onlara ikrâm (ve hürmet)ederse Allâh’a ve Resûlü’ne hürmet etmiş olur.” 
(Hadîs-i Şerîf, Feyzu’l-Kadîr)
Hicrî:    20  Rebîulevvel   1438  Fazilet Takvimi 

İMÂM ŞÂFİÎ RAHİMEHULLÂH BUYURDULAR:


Dünyada üç şey son derece güçtür: Fakir iken cömertlik, zenginken dünya sevgisini kalbine koymamak ve şerrinden korkulan adama karşı doğruyu söylemek.
Kibir ile ilim tahsîl edenler iflah olmaz.
Âlimlerin güzelliği kerem, hilm, vera gibi güzel ahlâka sahip olmalarıdır. Âlimlerin zühd ve takvâyı terketmeleri kadar çirkin bir şey yoktur. Dünyaya hırsı olan âlimlerin ve akılsızların meclisinden kaçmalıdır.
İhtiyacından fazla dünya malı toplamak için çalışmak kişinin kendine azâbıdır.
Siz bütün malınızı vermiş olsanız insanları razı edemezsiniz. Amellerinizi ihlâs ile -sırf Allah rızası için- yapınız.
Arkadaşının özürlerini kabul etmek, ayıplarını gizlemek ve kusurlarını affetmek samimiyet alâmetlerindendir.
İnsanlar ile çok beraber bulunmak ahlâkı bozuk arkadaşları artırır. İnsanlardan dâimâ uzak olmak da insanların düşmanlığına sebeptir. Sen orta bir halde ol.
Kerem ve cömertlik, sâhibinin ayıplarını örten bir meziyettir.
Bid‘at sâhiplerinin havada uçtuğunu görsem asla itibar etmem.
Katiyyen yalan söylemedim. Gerek doğru ve gerek yalan yere yemin etmedim.
Ömrümde bir defa karnım doyunyaca kadar yemek yemedim.

BİR MESELE: 
TIRNAKTAKİ BOYA

Boyacıların tırnaklarında kalan boyalar, -zaruretten dolayı- abdestlerine zarar vermez. Fakat mesleği boyacı olmak gibi bir zarûret yoksa tırnakların üzerinde birer ince tabaka teşkil eden ve altlarına suyun gitmesine mâni olan boyalarla abdest tamam olmaz. Nitekim abdest âzâlarına yapışmış olan hamur, mum, çapak gibi şeyler de böyledir. Onları çıkarmadıkça abdest olmaz. (B. İslam İlmihali)
Hicrî:    20  Rebîulevvel   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder