27 Ocak 2016 Çarşamba

KABİRDE SUAL HAKTIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلْمُسْلِمُ إِذَا سُئِلَ فِي الْقَبْرِ يَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ وَأَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ اللهِ... (خ)
بيغمبر أفندمز ( صلى الله عليه وسلم ) بويوردولر : " بر مسلمان قبرده سؤال اولنديغى زمان  محقق الله تعالى دان باشقه هجبر اله يوقتور و محقق محمد ، الله يك رسولى در ديه شهادت أدر ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Bir Müslüman kabirde sual olunduğu zaman ‘Muhakkak Allâhü Teâlâ’dan başka hiçbir ilah yoktur ve muhakkak Muhammed, Allah’ın Resûlü’dür’ diye şehâdet eder.” 
Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Buhârî
Hicrî: 10 Rebîulâhir  1437  Fazilet Takvimi

KABİRDE SUAL HAKTIR


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: (Mü’min) kul, kabrine konulup arkadaşları geri dönüp gittiklerinde -ki muhakkak ölü, bunlar yürürken ayaklarının sesini bile işitir- ona (Münker ve Nekîr adlı) iki melek gelir. Bunlar ölüyü oturturlar ve ona: “Muhammed (s.a.v.) hakkında ne dersin?” diye sorarlar. O mü’min de, “Samîmî bildiğim ve size de bildirmek istediğim şudur ki, Muhammed (s.a.v.) Allâh’ın kuludur ve Allâh’ın resûlüdür, diye cevap verir. Bunun üzerine melekler:
“Ey mü’min! Cehennemdeki yerine bak, Allâhü Teâlâ bu azab yerini senin için cennetten (yüce) bir makâma tebdil etti” derler. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Mü’min, cehennem ve cennetteki iki makâmını birden görür.” buyurmuştur.
Melekler suâli, kâfir veya münâfıka sorarlar:
“Muhammed hakkında bir şey bilmiyorum. Halkın ona peygamber dedikleri bir sözü (işitir) ben de halka uyup söylerdim” diye cevap verir. Bu münâfık veya kâfire bu iki melek:
“Hay sen anlamaz ve uymaz olaydın” derler. Sonra demirden bir topuzla kâfir veya münâfığın iki kulağı arasına vururlar. Kâfir veya münâfık öyle şiddetli bağırır ki, bu feryadı insan ve cinden başka bu ölüye yakın olan her şey işitir. (Tecrid-i Sarih Terc.)

Kıt’a: KABİR SUÂLİ

Kabirde meyyite Münker Nekir dört şey suâl eyler:
Ki Rabbin kim, nebîn kimdir, nedir dînin ve kıblen gâh.
Cevâbın verenin canıyla cismi zevk eder anda
Şaşub küffâr ve âsîler çeker anda azâbullâh.
                            (E. İbrâhim Hakkı)
(Kabirde ölüye Münker ve Nekir melekleri gelip, Rabbin kim, Peygamberin kim, dinin ne, kıblen ne diye sorarlar. Rabbim Allah, Peygamberim Muhammed Mustafa, dînim İslâm, kıblem Kâbe diye cevap verenlere nimetler verilir. Kâfirler ve âsîler şaşırıp cevap veremezler ve azâb olunurlar).
Hicrî: 10 Rebîulâhir  1437  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder