اَسْتَعِيذُ بِاللهِ : إِنَّا
أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ. فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ. (سورة الكوثر, 1-2)
" ( حبيبم آحمد
) شبهه يوقكى بز صنه كوثرى ورديك . سنده
ربيك ايجون نماز قل قربان كس ."
“(Habîbim Ahmed,) Şüphe
yok ki biz sana Kevser’i verdik. Sen de Rabb’in için namaz kıl ve
kurban kes...” (Kevser Sûresi, âyet 1-2)
Daha fazlası için: http://www.fazilettakvimi.com/tr/2015/9/18.html
Daha fazlası için: http://www.fazilettakvimi.com/tr/2015/9/18.html
“(Habîbim Ahmed,) Şüphe yok ki biz sana Kevser’i verdik. Sen de
Rabb’in için namaz kıl ve kurban kes...”
(Kevser Sûresi, âyet 1-2)
Hicrî: 4 Zilhicce 1436 Fazilet
Takvimi
OSMANLI’DA KURBAN
Eski İstanbul’da kurbanlık olarak daha ziyade koyun veya koç
tercih edilirdi. Hayvanlar günümüzdeki gibi Rumeli ve Anadolu illerinden
İstanbul yakınlarına getirilir, miktarı ve ne zaman İstanbul’a
getirileceği hükümete bildirilirdi. Bunların şehir içine girmesiyle
sokaklar kurbanlıklarla dolardı. Daha çok Karaman ve Kıvırcık cinsi
koyunlar tercih edilirdi. Payitahta getirilen koyunların fiyatı ağnam
müdürü ve ehl-i vukûf tarafından kararlaştırılırdı. Tespit edilen fiyat
hükümete ulaştırılır ve haksız kazancın önüne geçmek için halka ilan
edilmek üzere İstanbul kadısına bildirilirdi. Koyunların fiyatı
cinslerine göre “en iyisi” veya “orta hallisi” şeklinde belirlenirdi.
Satın alırken hayvanın yavrulu olmamasına, gözlerinin sağlam
olmasına, boynuzlarının kırık veya herhangi bir azasının noksan
bulunmamasına hususiyetle dikkat edilirdi. Satın alınan kurbanlıklar
güzelce yıkanır, tüyleri taranır, boynuzları zeytinyağlarıyla yağlanır,
temiz otlar üstüne yatırılarak bayram gününe kadar ahırda veya bahçede
beslenirdi. Bu arada geçmişler adına kesilecek kurbanlar, boynuzlarına
kurdele bağlanarak diğerlerinden ayrılırdı.
Süleymaniye, Beyazıt, Sultanahmed gibi selâtin camilerinde kılınan
bayram namazından sonra sıra kurbanların kesilmesine gelirdi.
Kesebiliyorsa ev sahibi kurbanını kendisi keser, aksi halde kasap
çağırır ve “kurbanımı kesmeye sizi vekil tayin ettim” diye vekâlet
verirdi. Kurbanlar kesildikten sonra ev sahibi iki rekât şükür namazı
kılardı.
Kurban etleri üç pay edilir; birinci kısım evde alıkonur, diğer ikisi medreselerdeki talebelere ve fakirlere dağıtılırdı.
Kesilen hayvanın postunun ilim talebelerine verilmesi âdet idi. (Tarihe Not Düşen Kareler, Çamlıca B. Y.)
Hicrî: 4 Zilhicce 1436 Fazilet
Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder