25 Eylül 2015 Cuma

ANA BABANA ŞÜKRET...




قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:   إِنَّ أَفْضَلَ الصَّدَقَةِ إِصْلَاحُ ذَاتِ الْبَيْنِ. (شهاب)
" محقق اك فضيلتلى صدقه ، دارغنلريك آرالرينى بولمقتر ."
 Muhakkak en fazîletli sadaka, dargınların aralarını bulmaktır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Kuzâî, Şihâbü’l-Ahbâr)
Hicrî: 11  Zilhicce 1436   Fazilet Takvimi 

“ANA BABANA ŞÜKRET...”


Allâhü Teâlâ, Kur’ân-ı Kerîm’de ana babaya hürmet edilmesini emretmiştir. Allâhü Teâlâ emretmiş olmasaydı bile akıllı kimsenin onlara hürmet edileceğini bilmesi ve haklarına riayet etmesi icab ederdi. Hâlbuki Allâhü Teâlâ, ana babaya iyiliği Tevrat, İncil, Zebur ve Kur’ân-ı Kerîm’de emir buyurmuştur. Peygamberlerinin hepsine de ana baba haklarına riayet etmelerini emir buyurmuş ve rızasının onların rızasında olduğunu, gadabının da onların gadablanmasında olduğunu bildirmiştir.
Âyetlerde üç şey üç şeyle beraber zikredilmiştir. Biri olmadan Allâhü Teâlâ diğerini de kabul etmez.
Nisâ sûresinin, 77. Âyet-i Kerîmesinde “Namazı dosdoğru (âdab ve erkânına riayet ederek) kılınız ve zekâtı veriniz.” buyrulmuştur. Bir kimse namaz kılsa fakat zekât vermese onun namazının sevâbı olmaz.
Nisâ sûresinin, 59. Âyet-i Kerîmesinde “Allâh’a ve resûlüne itaat ediniz.” buyrulmuştur. Allâh’a itaat edip resûlüne itaat etmeyenin Allâh’a itaati kabul olunmaz.
Lokman sûresinin 14. Âyet-i Kerîmesinde “Bana ve ana babana şükret” buyrulmuştur. Allâhü Teâlâ’ya şükredip ana babasına şükretmeyenin Allâh’a şükrü kabul olunmaz.
Ana babasını razı eden Allâhü Teâlâ’yı razı etmiş olur. Onları öfkelendiren Allâhü Teâlâ’yı gadablandırmış olur. Ana babasından biri veya her ikisi ihtiyarlar da onlara iyilik yapıp razı etmezse cehenneme girer, Allâhü Teâlâ da onu rahmetinden uzaklaştırır.
Tâbiînden bir zat şöyle demiştir: “Ana babasına günde beş defa duâ eden kimse onların hakkını ödemiş olur. Çünkü Allâhü Teâlâ Lokman sûresinin 14. âyetinde “Bana ve ana babana şükret. Dönüş ancak banadır.” buyurmuştur. Allâhü Teâlâ’ya şükür günde beş defa namaz kılmaktır. Bunun gibi ana babaya şükür de günde beş defa onlar için duâ etmektir.” (Tenbîhü’l-Gâfilîn)
Hicrî: 11  Zilhicce 1436   Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder