9 Temmuz 2015 Perşembe

YERMÜK HARBİ: İSLÂM’IN BİZANS’A GÂLİBİYETİ




َسْتَعِيذُ بِاللهِ :      وَمَنْ يَبْتَغِ غَيْرَ الْإِسْلَامِ دِينًا فَلَنْ يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الْآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ. (سورة آل عمران, 85)
" كم إسلام دان باشقه بر دين آرارسه كندسندن بويله بر دين آصلا قبول أدلميه جك و او كمسه آخرتته زيان أدنلردن اولاجق در . "
Kim İslâm’dan başka bir din ararsa kendisinden böyle bir din asla kabul edilmeyecek ve o kimse âhirette ziyân edenlerden olacaktır.”
(Âl-i İmrân Sûresi, âyet 85)
Hicrî:21 Ramazan  1436   Fazilet Takvimi 

YERMÜK HARBİ: İSLÂM’IN BİZANS’A GÂLİBİYETİ


Hicretin 13. (M. 634) senesinde; Hz. Ebûbekir’in hilâfetinin sonlarında İslâm Devleti, Bizans sınırlarına dayanmıştı. Doğu Roma (Bizans) İmparatoru Hirakliyus bu vaziyetten korkup İstanbul’dan Suriye’ye geldi ve büyük ordular topladı. İki yüz kırk bin civarında askeri ile Yermük’e geldi. Onların karşısında olan İslâm askerleri kırk altı bin kadar olup içlerinde -yüzü ehl-i Bedir’den- bin sahabî vardı.
Bizanslılar, önce çok şiddetli bir hücum ettiler. İslâm askerleri yerlerinden geriye çekildiler. Geri hatlarda bulunan İkrime bin Ebî Cehil (r.a.) “Ben, Resûlullah ile bunca muharebelerde bulundum. Şimdi kaçmak ne demektir. Benimle ölüm üzerine ahdeden var mı?” deyince amcası Hişam, Dırar bin Ezver ve dört yüz kadar fedâî ile birlikte Hâlid bin Velîd’in çadırı önünde tamamen yaralanıp düşünceye dek mertçe harb ettiler. Sonra bu yaralıların bir kısmı iyi olmuş, kalanları şehid olmuştur.
Başkumandan Hz. Hâlid pek şiddetli ve uzun muharebe etti. Askerler, öğle ve ikindi namazlarını îma ile kıldılar. O sırada Müslüman kadınları da mertçe harb ettiler.
Nihayet Bizanslılar’ın halsiz düşüp bozuldukları sırada Hz. Hâlid, onların üzerine pek şiddetli bir hücum etti. Onların süvari ve piyade askerlerinin arasına girdi. Süvariler, piyadeleri bırakıp kaçtı. Piyadeleri, atların ayakları altında ezildi, orduları tamamen bozuldu.
İslâm askerleri, arkalarına düştü. Arab atlısının önünden kaçıp kurtulmak çok zordur. Bizanslılar’ın kaçarken telef olanları harp meydanında düşüp kalanlarından kat kat fazlaydı. Birçok alayları da Yermûk ve Vâkûsa uçurumlarına düşüp telef oldular. Birçoğunu da kaçarken Müslüman kadınları telef etti, Bizanslılar’ın ileri gelenlerinden pek çok asker öldü. İmparatorun kardeşi de öldü. Ölülerinin adedi yüz bini geçti.
Müslümanlardan da üç bin kadar şehid oldu. İçlerinde Hz. İkrime, oğlu Amr, Hişam bin Âs, Saîd’in oğulları Amr ve Eban, Saîd bin Hârisi’s-Sehmî ve Nadîr bin el-Hâris gibi Ashabın meşhurlarından nice zatlar vardı. Ebû Süfyan’ın da bir gözü, ok isabetiyle â’ma oldu. (Radıyallahu anhum)
İşte bu büyük zafer Şam’ın her tarafının fethine yol açmıştır.
Hicrî:21 Ramazan  1436   Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder