27 Temmuz 2015 Pazartesi

AMELDE DÖRT MEZHEBİN YAYILDIĞI MUHİTLER



قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا وَقَعْتُمْ فِي الْاَمْرِ الْعَظِيمِ فَقُولُوا : حَسْبُنَا اللهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ. (الجامع الصغير)‏
بيغمبر أفندز (صلى الله عليه وسلم ) بيوردلر. " برصقنطى إيجنه دوشدوكونوز زمان حَسْبُنَا اللهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلْ دينز ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Bir sıkıntı içine düştüğünüz zaman ‘Hasbünallâh ve ni’me’l-vekîl’ deyiniz.” 
(Hadîs-i Şerîf, Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî: 9 Şevval  1436   Fazilet Takvimi 

AMELDE DÖRT MEZHEBİN YAYILDIĞI MUHİTLER


İslâm âleminde dört büyük müçtehidin fıkhî mezhebi, zamanımıza kadar bütün Müslümanlar tarafından kabul edilmiş, ictihâdları güzelce zaptedilerek ders olarak okutulmuş ve tespit etmiş oldukları fıkıh meselelerine dâir binlerce kitap te’lîf edilmiştir.
Bu dört büyük müctehid: İmâm-ı A‘zam Ebû Hanîfe, İmâm Mâlik, İmâm Şâfiî, İmâm Ahmed bin Hanbel (rahmetullâhi aleyhim) hazretleridir.
İmâm-ı A‘zam hazretlerinin mezhebi, asırlardan beri bir hayli İslâm devletinin resmî mezhebi bulunmuş, İslâm âleminin her tarafına ve bilhassa Irak, Fars, Türkistan, Afganistan, Kafkas, Hind, Çin, Mâveraünnehir, Türkiye, Mısır, Şam ve Mağrib ülkelerine yayılmıştır.
İmam Mâlik hazretlerinin mezhebi, Hicâz’da, Kuzey Afrika’da ve Endülüs ahâlisi arasında yayılmıştır. Bugün Tunus ile Fas’ın resmî mezhebidir.
İmâm Şâfiî hazretlerinin mezhebi, vaktiyle Mısır’da, Mekke ve Medine’de, Bağdad’da, Hind taraflarında, Horasan, Azerbaycan, Harzem, Semerkand, Buhara, Mâverâünnehir şehirlerinde pek ziyâde yayılmıştı. Bugün bilhassa Şam, Mısır, Irak taraflarında bulunmaktadır.
İmâm Ahmed bin Hanbel hazretlerinin mezhebi de Hicâz’da vesâir bazı civarda yayılmış idi.
İmâm-ı A‘zam, İmâm Mâlik, İmâm-ı Şâfiî ve İmâm Ahmed’e: “Eimme-i Erbaa; Dört İmam” denilir.
İmâm-ı A‘zam hariç diğerleri anıldığında “Eimme-i selâse” diye yâd olunur.
İmâm-ı A‘zam ile talebelerinden büyük müctehid İmâm Ebû Yusûf’a “Şeyhayn”, İmâm-ı A‘zam ile yine onun talebelerinden bulunan kudretli müctehid İmâm Muhammed’e “Tarafeyn” denilir.
İmâm Ebû Yusûf ile İmâm Muhammed’e de “İmâmeyn”, “Sâhıbeyn” denilmektedir.
Fakîhler arasında “İmam Hasan” denilince, İmâm-ı A‘zam’ın talebelerinden Hasen bin Ziyâd anlaşılır. Allâhü Tealâ cümlesine rahmet etsin.
Hicrî: 9 Şevval  1436   Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder