27 Temmuz 2015 Pazartesi

ANNESİNE EN ÇOK İYİLİK EDEN




قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ مَثَلَ الْعُلَمَاءِ فِي الْأَرْضِ كَمَثَلِ النُّجُومِ فِي السَّمَاءِ يُهْتَدَى بِهَا فِي ظُلُمَاتِ الْبَرِّ وَالْبَحْرِ. (حم)
بيغمبر أفندز (صلى الله عليه وسلم ) بيوردلر." ير يوزنده عالملر قره وه دنزلرده كجه قرانلغنده يول كوسترن كوكته كى يلدزلره بنزرلر."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Yeryüzünde âlimler, kara ve denizlerde gece karanlığında yol gösteren, gökteki yıldızlara benzerler.” 
(Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ahmed)
Hicrî: 12 Şevval  1436   Fazilet Takvimi 

ANNESİNE EN ÇOK İYİLİK EDEN


Hazret-i Âişe (r.anhâ) vâlidemiz, Resûlullâh Efendimizin (s.a.v.) şöyle buyurduğunu nakletti:
“Cennete girdim, orada Kurân-ı Kerîm okuyan birini işittim. ‘Bu kimdir,’ diye sordum. ‘Hârise bin Numan’dır’ dediler.
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.): ‘İyilik, budur işte, iyilik böyle olur’ buyurdular.”
Hârise hazretleri validesine bu ümmetin en çok iyilik edeni idi. Hazret-i Aişe (r.anhâ) buyurdu:
“Resûlullâh Efendimizin Ashâbından iki zât vardır ki onlar bu ümmetin içinde annesine en çok iyilik edenleridir. Biri Osmân bin Affân ve diğeri Hârise bin Nu‘mân (r.anhümâ)dır.” (Üsdü’l-gâbe)

YILDIRIM BAYEZÎD’İN EMÎR TİMUR’A NASİHATİ

Sultan Bayezid Han, Ankara savaşından sonra Emîr Timur’a esir oldu. Timur’la bir sohbetlerinde ona şöyle tavsiyede bulunmuştu:
Ey Emir! Allâhü Teâlâ’nın takdîriyle senin tuzağına düştüm. Bundan sonra hayat kaygım yoktur. Lakin sen ki Müslüman bir emirsin, sana samimi ve dostça üç nasihatim vardır. Eğer kabul edersen dünya ve âhiret saadetine vesile olur:
• Anadolu’daki ahaliyi ve gazileri öldürmeyesin. Zira bunlar Müslümanların hududunda kuvvetli bir sed ve kâfirlere karşı siperdirler. Onları kırmak büyük fitneye sebep olur. Müslümanları tahkir etmiş, zayıf düşürmüş ve müşrikleri kuvvetlendirmiş olursunuz.
• Askerlerinizi burada bırakmayın. Bu diyarda yerleşip kalmaları yolların emniyetsizliğine sebeptir. İleride de her biri size neseb ve yakınlık iddiasıyla istiklâl sevdasına düşerler. Bunları Anadolu’dan çıkarmak gerekir.
• Hudud boylarındaki gazilerin sığınağı olan kaleleri tahrib etmeyiniz.
Emîr Timur da bunları kabûl etmiş ve imkân buldukça yapmıştır.
Hicrî: 12 Şevval  1436   Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder