Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:
"İnsanların en hayırlısı insanlara en faydalı olandır."
(Hadîs-i Şerîf,
Kenzü 'l-Ummâl)
Hicrî: 16 Safer 1435 Fazilet Takvimi
ALLÂHÜ TEÂLÂ'NIN BÜTÜN KİTAPLARINA ÎMAN ETMEK FARZDIR.
Allâhü Teâlâ insanları ve cinleri zatına ibadet etsinler, dünyada ve ahirette saadete kavuşsunlar diye yarattı ve onlara kulluk vazifesinin nasıl yapılacağını, böylece dünya ve âhiret saadetine nasıl kavuşulacağını bildirmek üzere peygamberler gönderdi. İlk peygamber ve ilk insan Adem aleyhisselam, son peygamber Hz. Muhammed Mustafa aleyhisselamdır. Bunların arasında ne kadar peygamber geldiğini Allâhü Teâlâ bilir. Allâhü Teâlâ, pek mühim olan peygamberlik vazifesini yerine getirebilmeleri için Peygamberlere talimatını kitapları ile bildirmiştir.
Semavî kitaplar, Hak Teâlâ'nın insanlar hakkında birer mukaddes kanunudur. Allâhü Teâlâ, insanlara haklarını, vazifelerini bu kanunlar vasıtası ile bildirmiştir. Peygamberlerin dünyadaki hayatları muvakkattir, onların ümmetlerine bildirdikleri ilâhî hükümlerin devamı ancak bu kitaplar sayesinde kâbil olabilmiştir. Eğer bu kitaplar olmasaydı, insanlar kendi yaradılışlarındaki hikmetten, kendilerinin uhdelerine düşen vazifelerden, kendileri için hazırlanmış olan âhiret nimetlerinden habersiz kalırlardı, kendi hayatlarını tanzim edecek ilâhî düsturlardan mahrum bulunurlardı.
İşte semavî kitaplara bu gibi yüksek gayelerden, hikmetlerden dolayı insanlık âleminin pek ziyade ihtiyacı bulunmuş ve bu ihtiyacı karşılamak için bu mübarek kitaplar insanlara ihsan buyrulmuştur.
Bu kitaplardan bir kısmına "Suhuf" denir ki: On sahife Hz. Adem'e, elli sahife Hz. Şit'e, otuz sahife Hz. İdris'e, on sahife Hz. İbrahim'e verilmiştir. Dördü de büyük kitaplardır ki: Birincisi, Hz. Musa'ya verilmiş olan Tevrat'tır. İkincisi Hz, Davud'a verilen Zebur'dur. Üçüncüsü, Hz. Isâ'ya verilmiş olan İncil'dir. Dördüncüsü de bizim Peygamberimiz Efendimize (s.a.v.) verilmiş olan Kur'ân-ı Kerîm'dir. Kur'ân-ı Kerîm'in gelmesi ile diğer bütün kitapların hükmü kalkmıştır. Kur'ân-ı Kerîm'in hükmü ise kıyâmete kadar bâkidir; devam edecektir.
Hicrî: 16 Safer 1435 Fazilet Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder