21 Ekim 2014 Salı

DÎN İLİMLERİNE DÂİR İLK KİTAP YAZAN İMÂM-I AZAM'DIR



Hadîs-i Şerîf:
 "Kim sabah ve yatsı namazını cemâatle kıl(maya devam ed)erse iki berâtı olur: Biri nifaktan berât, biri de şirkten berât.
(Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ebû Hanîfe)
Hicrî: 23  Zilhicce  1435   •Fazilet Takvimi

DÎN İLİMLERİNE DÂİR İLK KİTAP YAZAN İMÂM-I AZAM'DIR


Dîn ilimlerini ilk defa tertip eden İmâm-ı A'zam hazretleridir. Ondan sonra İmâm Mâlik bin Enes Muvatta'ında onun tertibini esas almıştır. Ashâb-ı Kirâm aleyhimü'r-rıdvân ve Tâbiîn dînî ilimlerde kitaplar hazırlamadılar. Onlar ilimleri hâfızalarında muhâfaza etmekteydiler. İmâm-ı A'zam Hazretleri ilmin zayi olmasından korktuğu için onu tasnif etti.
İlk önce tahâreti, sonra namazı yazdı. Sonra diğer ibadetleri beyan ettikten sonra insanlar arasındaki muamelelere dair olan hükümleri koydu. Kitabını ferâiz (miras hukûku) ile bitirdi. Kitaba tahâret ve namazla başlaması, ibâdetlerin en mühimmi olduğundan, miras hukûkuyla bitirmesi de insanların başlarına gelen en son halin miras olduğundandır.
İlk defa Feraiz ve Şurût kitaplarını o yazmıştır. Bundan dolayı İmâm Şâfiî hazretleri:
"İnsanlar fıkıhda İmâm-ı A'zam'ın çocukları gibidir." buyurmuştur. (Tebyîzu 's-Sahife, Suyûti)
Dede Cöngî merhûm şöyle der: 'İmâm-ı A'zam Hazretlerinin tasnif ettiği bir kitap yoktur' sözü Mutezileye aittir. Şerh-i Pezdevî'de İmâm Erzincânî'nin şöyle dediği nakledilmektedir: "İmâm-ı A'zam Hazretleri Kitâbü'l-Alim ve'l-Müteallim, talebesi Osmân el-Büstî'ye
gönderdiği er-Risâle, el-Fıkhü'l-Ekber, ve ilm-i sarfa dair Maksûd kitaplarını tasnîf etmiştir.
İmâm Sadru'l-eimme (rh.) "İmâm-ı A'zam Ebû Hanîfe'nin ilimlerin gayet müşkil bahislerini çözdüğü, nahiv ve Arab lisanının esrârına, hesap ilminin inceliklerine dair beyan ettikleriyle beraber hallettiği meseleler, beş yüz bine ulaştı." demiştir.
Hidâye şerhi İnâye'de "Hanefî âlimleri bir milyon yüz yetmiş bin küsur meseleyi izah etti." denilmiştir.

KITA:

Tutmaz olur tutan eller, Çürür söz söyleyen diller,
Sevip kazandığın mallar, Vârislere kalır birgün...
Hicrî: 23  Zilhicce  1435   •Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder