21 Ekim 2014 Salı

BAZI DÎNÎ TABİRLER



Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdu:
 "Kabir azabı haktır, vâkidir. Buna inanmayan kimse azâb olunur.
(İbn-i Hacer, el-Metâlibü 'l-Âliyye)
Hicrî: 27  Zilhicce  1435   •Fazilet Takvimi

BAZI DÎNÎ TABİRLER


Kabir suâli: İnsan ölünce kabrinde "Münker ve Nekir" melekleri tarafından sorguya çekilecek, "Rabb'in kimdir? Peygamberin kimdir? Dinin nedir? Kıblen neresidir?" diye sual olunacaktır ki, buna kabir suali denir.
Sual ve cevap, âhiret gününde Allâhü Teâlâ tarafından insanlar ve cinlerden mükellef olanların sorguya çekilmesidir. Mahşerde büyük bir adalet mahkemesi kurulacak, herkesten dünyadaki yaptıkları sorulacak, ona göre hakkında karar verilecektir.
Amel Defteri, her insanın dünyada iyi ve kötü bütün işledikleri melekler tarafından yazılmış olan defterdir. Bu defter, ahirette sahibine verilecek, "Al kitabını oku!" denilecek, hiç bir şey gizli kalmayacaktır.
Mîzân, mahşerde herkesin amellerini tartmaya mahsus bir adalet mikyası(âleti)dir ki, amellerin iyi ve kötü miktarı anlaşılmış olur.
Sırat, Cehennemin üzerine kurulmuş olup geçilmesi pek zor bir köprüdür. Üzerinden Allâhü Teâlâ'nın muhterem kulları pek kolay geçer. Hattâ bir kısmı birer göz kamaştırıcı şimşek gibi geçip Cennete gireceklerdir. Kâfirler ile affa mazhar olmayan bir kısım mü'minler de geçemeyip Cehenneme düşeceklerdir.
Kevser Havzı, Mahşer gününde Allâhü Teâlâ tarafından Peygamberimize (s.a.v.) ihsan buyurulmuş olan gayet büyük bir havuzdur. Bunun pek tatlı, berrak suyundan mü'minler içecek, mahşerin dehşetinden ileri gelen hararetlerini gidereceklerdir.
Şefaat, âhiret günü bir kısım günahkâr mü'minlerin af edilmeleri ve itaatli mü'minlerin de yüksek mertebelere ermeleri için Peygamberimizin ve sair büyük zatların Allâhü Teâlâ'dan niyaz ve istirhamda bulunmalarıdır.
Ahirette bütün insanlara âit muhakeme ve muhasebenin bir an evvel yapılması için en büyük şefaatte bulunacak zat, Peygamberimiz Efendimizdir. Peygamberimizin (s.a.v.) bu şefaatine "Şefâat-i uzmâ" denir. Ve onun böylece hâiz olduğu yüksek makama, imtiyaza da "Makam-ı Mahmud" denir.
Hicrî: 27  Zilhicce  1435   •Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder