28 Mart 2014 Cuma

HZ. EBÛ BEKİR'İN İSLAM'A BÜYÜK HİZMETİ



Hadîs-i Şerîf:
 Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: "Ebû Bekir'i sevmek ve ona teşekkür etmek bütün ümmetime vaciptir.
(Kenzü 'l-Ummâl)
Hicrî:23 Cemâziyelevvel 1435   •Fazilet Takvimi

HZ. EBÛ BEKİR'İN İSLAM'A BÜYÜK HİZMETİ

Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) irtihâlinden sonra Hz. Ebû Bekir (r.a.) halîfe oldu. Bu günlerde, İslam Dininin en hayatî devirlerinden en çetin bir safhası kaydedildi. Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) yirmi üç sene devam eden mücadele ve tebliğ hayatında, İslam dininin intişarına engel olmak isteyen en azgın düşmanları mağlub etmiş, Arabistan ufuklarında İslam nuru dalgalanmaya başlamıştı. Müslümanlar bütün ilahi duyguları, bütün insani faziletleri onun mübarek simasında görüyor ve kendisinden ilham alıyorlardı.
Gönüllerine İslam sevgisi sinmeyen ve kıyıda köşede fırsat kollayanlar da vardı.
Hz. Ebû Bekr'in (r.a.) halifeliğinin ilk günlerinde, Resûlullah'ın (s.a.v.) vefâtı üzerine fırsat kollayan fesatcıların isyanı ile Cezire'nin her tarafında yer yer irticâlar, irtidâdlar (dinden dönmeler) baş gösterdi.
Bu esnada Yemâme'de Müseyleme, San'a'da Esved-i Ansî peygamberlik iddiasında bulunmuşlardı. Orada bulunan halk, Peygamberimizin (s.a.v.) peygamberliğini inkâr etmiş yalancı peygamberlere inanmışlardı. Müslümanların çoğu irtidad ediyor eski küfürlerine dönüyorlardı. Bir kısmı da biz inanıyoruz, namaz kılıyoruz, diyorlar fakat zekâtın farz olduğunu inkâr ediyorlardı. Hz. Ebû Bekir (r.a.) "Vallahi namaz ile zekat arasında bir fark görenlerle harp edeceğim. Namaz nasıl bedenî bir vazife ise, zekât da malî bir vazifedir. Her ikisi de İslâm hukukundandır. Vallâhi Resûlullah'a (s.a.v.) verdikleri bir hayvanın yularını bile benden esirgerlerse muhakkak onların boynunu vururum." buyurdu. Bu ictiha- dıyla islamiyeti büyük bir tehlikeden kurtarmıştır. Hz. Ebû Bekir (r.a.) ordusunu mürted ve mürteciler üzerine sevketti ve bir sene zarfında asr-ı saâdetteki birlik ve beraberlik temin edildi. İslam dininin hayat ve istikbâlini kurtaran hiç şüphesiz Hz. Ebû Bekir'in azim ve kararlılığıdır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), mağara arkadaşını, böyle büyük tehlikelere karşı tereddütsüz ve derhal harekete geçecek seciyede yetiştirmişti.
Hicrî:23 Cemâziyelevvel 1435   •Fazilet Takvimi




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder