Hadîs-i Şerîf:
"Çok yemek, hastalığın başıdır, az yemek de tedavinin başıdır."
(Hadîs-i Şerîf, îhyâu Ulûmiddîn)
Hicrî:27 Rabiülahır 1435 •Fazilet Takvimi
ÇOK YEMEK HER HASTALIĞIN BAŞIDIR
Allâhü Teâlâ A'raf sûresinin 31. âyetinde "...Yiyiniz, içiniz, israf etmeyiniz. Şüphe yok ki, o (Allah) isrâf edenleri sevmez." buyurmuş, nimetlerinden meşru şekilde istifade edilmesini, fakat israftan kaçınılmasını emretmiştir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır:
• "İnsanoğlu midesinden daha zararlı bir kap doldurmamıştır. İnsanoğluna belini doğrultacak birkaç lokma kâfidir.
Mutlaka yemesi gerekirse, midesinin üçte birini yemeğe, üçte birini içmeye, üçte birini de nefes alıp vermeye (havaya) bırakmalıdır."
• "Dünyada karnını iyice, tıkabasa dolduranlar ahirette en çok açlık çekeceklerdir."
• "Allâhü Teâlâ'ya en sevimli olanınız, yemesi en az olanınız ve bedeni en hafif olanınızdır."
• "Ümmetim için en çok korktuğum şeyler, şişmanlık, çok uyumak, tembellik, iman zayışığıdır."
• "Kişi az yemek yerse, kalbi nur ile doldurulur."
Hz. Ömer (r.a.) şöyle buyurdu: "Ey insanlar! Çok yemekten sakınınız. Çünkü o, namazda tembelliğe sevkeder, vücutta hastalığa ve yorgunluğa sebep olur."
• İbrahim en-Nehaî (rh.) buyurdular:
"Sizden öncekiler üç sebepten helâk oldular: (Faydasız) çok konuşmak, çok yemek ve çok uyumak."
Araplar arasında söylenen bir söz:
"Midesine yemek eken, yorgunluk ve hastalık toplar."
MUTFAĞIMIZ: MERCİMEK ÇORBASI (5 kişilik)
Malzemeler: 1 su bardağı mercimek, 2 küçük soğan, 2'şer adet patates ve havuç, 1çorba kaşığı un, 6 su bardağı su, yarım çay bardağı zeytin yağı.
Hazırlanışı: Mercimek bol tuzlu suyla ovularak berraklaşana kadar yıkanır ve tencereye konur. İçerisine doğranmış soğan, havuç, patates ilave edilerek haşlanır. Bir tavaya yağ ve un konarak hafifçe kavrulur. Haşlanan mercimek üzerine dökülür, suyu ilave edilip kaynatılır. Karıştırılarak pişirilir. Çorba tabaklara konulunca isteyenler; kızartılmış ekmek ekleyebilir.
Hicrî:27 Rabiülahır 1435 •Fazilet Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder