6 Aralık 2012 Perşembe

CENÂZEDE SÜNNETLER VE BİD’ATLER




Hadîs-i Şerîf: “Ölülerinize Yâsîn sûresini okuyunuz.” (Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i İbn-i Hibbân)
Hicrî: 24 Muharrem 1434   •Fazilet Takvim


CENÂZEDE SÜNNETLER VE BİD’ATLER
Cenâze defnedildikten sonra hemen dağılmayıp bir zaman yanında bekleyip Yâsîn, Mülk, Vâkıa, İhlâs, Felâk, Nâs sûreleri sonra Fâtiha sûresi ile Bakara Sûresi’nin ilk sayfasını okumak müstehaptır. Sevâbı cenâzenin ve diğer müslümanların ruhlarına bağışlanır.

Defnedildikten sonra yedinci güne kadar her gün sadaka vermek müstehaptır.
Sadaka vermeye kudreti yoksa iki rek’at namaz kılar. Her rek’atta Fâtiha’dan sonra bir Âyetü’l-Kürsî, on defa Tekâsür Sûresi okur ve ölünün rûhuna hediye eder.
Hem sadaka verip ve hem de bu namazı kılması daha iyi olur.

Kur’ân-ı Kerîm hatmi ve kelime-i tevhîd hatmi okuyup bağışlamak güzeldir.
Eğer ölen kişi vasiyet etmiş ise iskât-ı salât ve savm yapmak vâcip olur. Eğer vasiyet etmemiş ise velisi kendiliğinden yapar.

Cenâze günü komşuların cenâze evine yemek götürmeleri müstehaptır.

Cenâze defnedilmeden önce ve defin esnâsında kabrin başında cenâze sâhibine tâziyede bulunmak bid'at ve mekruhtur. Çünkü orada uygun olan okuyup duâ etmektir. Cenâze defnedildikten sonra tâziye edilir. Çünkü definden evvel cenâze sahibi defin ile meşgul olur. Eğer çok ağlayıp dövünürse definden evvel tâziye daha güzeldir.

Tâziyenin definden îtibâren üç gün içinde yapılması uygun olur. Eğer mânî bir sebep yoksa üç günden sonra mekruhtur. Tâziye yapan kişi “Allâhü Teâlâ onu af ve mağfiret etsin, rahmetiyle muâmele eylesin, size de sabır ve ecir versin.” der.

Cenâze sahiplerinin bağırarak ağlaması mekruhtur. Bağırmadan ağlamakta mahzur yoktur.
Cenâzede konuşmak ve cenâze omuzlardan indirilmeden oturmak, cenâzeyi götürürken bağırarak tekbir getirmek, sesli Kur’ân-ı Kerîm okumak da mekruhtur.
Hicrî: 24 Muharrem 1434   •Fazilet Takvim





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder