7 Nisan 2017 Cuma

DUHÂ NAMAZINA ANCAK TEVBEKÂR DEVÂM EDER”



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ صَلَّى الضُّحَى رَكْعَتَيْنِ لَمْ يُكْتَبْ مِنَ الْغَافِلِينَ وَمَنْ صَلَّى أَرْبَعًا كُتِبَ مِنَ الْعَابِدِينَ وَمَنْ صَلَّى سِتًّا لَمْ يَلْحَقْهُ ذَلِكَ الْيَوْمَ ذَنْبٌ. (الدر المنثور)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر ."     كيم ضُحى ( قوشلق ) نمازنى إيكى ركعة قِلَرْسه ، غافلَّردن يازلمز . كيم دورت ركعة قِلَرْسه ، عابدلردن يازلر . كيم ده آلطى ركعة قِلَرْسه ، او  كونده اونه كوناح آرشمز ."
Resûlullâh Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kim duhâ (kuşluk) namazını iki rek’at kılarsa, gâfillerden yazılmaz. Kim dört rek’at kılarsa, âbidlerden yazılır. Kim de altı rek’at kılarsa, o günde ona günah erişmez.” 
(Hadîs-i Şerîf, Süyûtî, ed-Dürru’l-Mensûr)
Hicrî:   10  Recep   1438  Fazilet Takvimi 

“DUHÂ NAMAZINA ANCAK TEVBEKÂR DEVÂM EDER”


Duhâ namazı, kılınması müstehab olan nâfile namazlardandır.
Sabah, güneş yükseldikten (kerâhet vakti çıktıktan) sonra, öğle (zevâl) vaktine kadar kılınabilir.
Duhâ namazı, iki rek‘atten on iki rek‘ate kadar kılınabilir. Dörtten az kılmamak mendûbdur. Dürr-i Muhtâr'da “Kuşluk namazında efdal olan ortası yani altı rek'at olmasıdır” denilmiştir.
Enes bin Mâlik (r.a.) buyurdu:
“Peygamber Efendimiz (s.a.v.) duhâ (kuşluk) namazını altı rek'at kılardı.” (Tirmizî, eş-Şemâil)
“Resûlullâh'ın (sallallâhü aleyhi ve sellem) duhâ namazını altı rek'at kıldığını gördüm. Ben o altı rek'atı hiç terk etmedim.”
 (Mecmau'z-Zevâid)
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
“Kim duhâ (kuşluk) namazını iki rek'ât kılarsa, gâfillerden yazılmaz. Kim dört rek'ât kılarsa, âbidlerden yazılır. Kim de altı rek'at kılarsa, o günde ona günâh erişmez. (ed-Dürrü’l-Mensur)
• “Cennette bir kapı vardır, ona Duhâ kapısı denir. Kıyâmet günü olduğunda bir münâdî seslenir: Duhâ namazına devam edenler nerededir? İşte bu sizin kapınızdır. Oradan Allâh’ın rahmetiyle cennete giriniz.”
(Tezkiratü'l-Kurtubî)
“İnsan, sabaha erdiğinde her azası için sadaka vermesi gerekir. Okuduğu her bir tesbîh (Sübhânellâh demesi), her bir tahmîd (Elhamdülillâh demesi), her bir tekbîr (Allâhü Ekber demesi) sadakadır. Ma‘rûfu emretmesi sadakadır. Münkeri nehyetmesi sadakadır. Kıldığı iki rek‘at duhâ namazı bunların tamamından bedel olarak kâfi gelir.”
(Sahîh-i Müslim)
• “Her kim sabah namazını cemâat ile kıldıktan sonra güneş doğuncaya kadar Cenâb-ı Hakk'ı zikrederek oturur ve (kerâhet vakti çıktıktan) sonra iki rek'at (işrak) namazı kılar ise ona tam bir (nâfile) hac ve tam bir (nafile) umre sevâbının misli verilir.”
(Nimet-i İslâm)
Hicrî:   10  Recep   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder