15 Nisan 2017 Cumartesi

İSTANBUL HUKÛK MEKTEBİNİN AÇILIŞI (1880)





قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلسَّلَامُ عَلَى الْمُسْلِمِ صَدَقَةٌ. (كنز)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر ."     مسلمانه سلام ورمك صده قدر ."
Resûlullâh Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Müslümana selam vermek sadakadır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:   18  Recep   1438  Fazilet Takvimi 

Ashâb-ı Bedir...CÜBEYR BİN İYÂS (r.a.)


Cübeyr bin İyâs (r.a.), Ensâr'dan ve Hazrec kabilesinin Zürayk oğullarındandır. Bedir ve Uhud Gazâlarında bulunmuştur.

İSTANBUL HUKÛK MEKTEBİNİN AÇILIŞI (1880)

17 Haziran 1880 Cumartesi Adliye nezâreti dâiresinde inşâ olunan Hukuk Mektebi, Başvekil Kadri Paşa, Mâbeyn-i hümâyûn ikinci kâtibi Süreyyâ Bey, Maârif Nâzırı Münif Paşa ve Nâfia Nâzırı Hasan Fehmi Efendi, Adliye Müsteşârı Vahan Efendi, Mekteb müdür ve hocaları ve talebesi hâzır oldukları hâlde açıldı. Padişâhın irâdesi okundu ve Ahmed Cevdet Paşa şöyle bir konuşma yaptı:
“Nice müddetten beri Dersaâdet'de bir Hukuk Mektebi açılması arzu olunuyordu. Dîvân-ı Ahkâm-ı Adliyye'nin teşkilinde bunun bir mertebe daha ehemmiyeti arttı. Buna mukaddime olmak üzere o vakit Adliye dâiresinde hukuka dâir bazı dersler verildi. Daha sonra Mekteb-i Sultânî talebesinden bir sınıf ayrıldı. Orada hukuk derslerine başlandı. Lâkin şimdiye kadar böyle müstakil bir Hukuk Mektebi açmaya muvaffak olamadık. Çalışmadık değil. Meğer takdîr-i ilâhî bugüne ve padişahımızın asrına imiş.
Efendiler, tahsil edeceğiniz ilmin kadri pek büyüktür. Bilirsiniz ki hesâb, hendese ve kimyâ gibi aklî ilimleri öğretmek için bir peygamber gelmedi. Ammâ dînin hükümlerini telkîn ve teblîğ için ülü’l-azm peygamberler geldi. Bu bâbda başka delile hâcet görmem. Velîni‘metimiz pâdişâhımız Halîfe Sultan İkinci Abdülhamid Hân Hazretleri dahi mektebinizi himâyesi altına aldılar. Mektebinize büyük şeref ve itibar verdiler. Açılış merasiminde bulunmak üzere Başvekillerine emir buyurmuşlar. Bu iyiliklerin şükründen biz de âciziz, siz de âcizsiniz. Fakat inşâallâh tahsilinizi tamamlayıp Devlet-i Aliyye'ye güzel hizmetler ederek teşekkür yolunda bulunursunuz.”
O gün teberrüken Mecelle'den derse başlanmak kararlaştırılmış olduğundan Ahmed Cevdet Paşa kürsîye ders vermek üzere çıkarak Mecelle'nin birinci maddesini okutmuştur. (Tezâkir-i Cevdet)
Hicrî:   18  Recep   1438  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder