قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ
عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لِكُلِّ شَيْءٍ زَكَاةٌ وَزَكَاةُ
الْجَسَدِ اَلصَّوْمُ. (هـ)
بيغمبر أفندمز محمد مصطفى صلى
الله عليه وسلم بيوردلر ." هر شيئك بر زكاتى
واردر . وجودون زكاتى ده اوروجدور ."
Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (sallallâhü
aleyhi ve sellem) buyurdular: “Her şeyin bir zekâtı vardır. Vücudun zekâtı da
oruçtur.”
(Hadîs-i
Şerîf, Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî: 19
Rebîulâhir 1438
Fazilet Takvimi
GUSÜL
ABDESTİ
Gusül abdesti, ağız, burun ve bütün vücudun
yıkanmasından ibarettir. Cünüplükten, hayızdan ve nifastan dolayı gusül (boy)
abdesti farzdır.
Gusül abdestinin sünnet veya müstehap olduğu bazı
yerler:
1- Cuma, Ramazan ve Kurban bayramı namazları için.
2- Hac ve umre için ihrama girerken, Arefe günü vakfe
için.
3- Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’ye girmek
için.
4- Müzdelife ve Mina’da bulunmak için.
5- Günahtan tevbe için.
6- Husûf (ay tutulduğu), küsûf (güneş tutulduğu) zaman
ve yağmur duâsı için.
7- Kan aldıran, ölü yıkayan ve baygınlıktan ayılan
için.
8- Seferden, yolculuktan gelen veya yeni elbise giyen
için.
9- Berat ve Kadir gecesinde gusül almak müstehaptır.
Bir gayr-i müslim erkek cünüp iken, bir kadın hayız
veya nifas iken Müslüman olduğunda onlara gusül etmek vaciptir.
Fakat Müslüman olduğunda cünüp değilse gusül etmesi
müstehaptır.
SAĞLIĞIMIZ:
C vitamini
C vitamininin vücudumuza birçok faydaları vardır:
Muafiyeti (bağışıklığı) güçlendirir, vücudu enfeksiyonlara karşı korur,
damarları takviye eder. Demir, kalsiyum, A, E ve B vitaminleri olmak üzere
diğer bazı vitaminlerin vücuda faydalı olmalarını sağlar. Kalp hastalığı
riskini azaltır, karaciğeri korur.
C vitamini, suda çözülür ve vücutta depolanmadığından
her gün yeniden C vitaminine ihtiyaç vardır. Vücut bu ihtiyacını C vitamini
bulunan gıdalardan karşılar. C Vitamini:
Kuşburnu, maydanoz, yeşil biber, kırmızı biber,
lahana, karnabahar, ıspanak, brokoli, kivi, çilek, portakal, limon, mandalina,
kavun gibi sebze ve meyvelerde bulunur.
Sebze ve meyveler kesildikten veya pişirildikten sonra
vitamini hızla azalacağından bekletilmeden yenilmelidir. C vitamini bulunan
sebzelerin pişirildiği su atılmamalıdır. C vitamininden istifade edebilmek
için, sebzeleri ancak pişirilecekleri zaman ayıklayıp kesmeli, az suyla ve çok
az pişirerek suyu ile birlikte yemelidir. Vitamin zayi olmamasi için sebze ve
meyveler çiğ veya çok az pişirilerek yenilmelidir.
Hicrî: 19
Rebîulâhir 1438
Fazilet Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder