14 Temmuz 2016 Perşembe

HZ. EBÛBEKİR’İN BÜYÜK HİZMETİ: Mürtedler ile Harb Etmesi



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: حِفْظُ الْغُلَامِ الصَّغِيرِ كَالنَّقْشِ فِي الْحَجَرِ وَحِفْظُ الرَّجُلِ بَعْدَ مَا يَكْبُرُ كَالْكِتَابِ عَلَى الْمَاءِ. (الجامع الصغير)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ." كوجوك جوجوغون أزبرلمسى طاش اؤزرينه نقش كبدر ياشلى كمسنيك أزبرلمسى إيسه صو اؤزرينه يازمق كبيدر ."

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Küçük çocuğun ezberlemesi taş üzerine nakış gibidir. Yaşlı kimsenin ezberlemesi ise su üzerine yazmak gibidir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağir)
Hicrî:   05  ٌRamazan   1437  Fazilet Takvimi

HZ. EBÛBEKİR’İN BÜYÜK HİZMETİ: Mürtedler ile Harb Etmesi


Hazret-i Ebûbekr-i Sıddîk (r.a.), halîfe olduktan sonra mürted (dinden dönen)lerin fitnesinden kurtulmak için gösterdiği fevkalâde gayret kendisinin büyüklüğüne bir delildir.
Peygamber Efendimiz sallâllâhü aleyhi ve sellemin irtihâli bütün Arab Yarımadası’nı sarstı, yer yer ihtilâller ve isyanlar oldu.
Mekke-i Mükerreme’yi dinden dönme meselesi dehşetli bir yıldırım gibi vurdu, ahâlîyi hayrete düşürdü.
İşte öyle tehlikeli bir zamanda Süheyl bin Amr, Kâ’be-i Muazzama kapısında durdu. “Ey Mekkeliler!” diye çağırdı. Halk da onun başına toplandı.
“Ey Mekkeliler! Siz, herkesten sonra Müslüman oldunuz. Geliniz, herkesten evvel dinden dönmeyiniz. Resûlullah’ın (s.a.v.) buyurduğu gibi Allah, bu işi tamamlayacaktır.” dedi.
Mekke-i Mükerreme halkı dinden dönmediler. Kureyş kabîlesi, hep İslâm dîni üzere sâbit kaldı.
Mekke-i Mükerreme gibi Tâif’te de dinden dönenler olmadı. Kureyş gibi Sakîf kabîlesi de İslam’dan dönmedi.
Bunların dışında diğer Arab kabîleleri, kimi tamamen ve kimi kısmen dinden döndüler. Bazıları da “Namaz kılarız, ama zekât vermeyiz” dediler. Bunlara  nasıl muâmele olunacağında ihtilaf çıktı. İstişâre yapıldı. Kimi harb yapalım dedi. Hazret-i Ömerü’l-Fârûk (r.a.):
“Lâ ilâhe illallah Muhammedün Resûlullah” diyenler üzerine nasıl kılıç çekeriz?” dedi.
Hz. Ebûbekr-i Sıddîk (r.a.) dedi ki: “Vallâhi, Resûlullâh’a (s.a.v.) verdikleri bir yıllık oğlağı vermezlerse elim kılıç tuttukça onlarla savaşırım.”
Hazret-i Ömer ve diğer Ashab-ı Güzîn de Halîfenin doğru olduğunu tasdik ve bütün dinden dönenlerle muhârebe etmek üzere ittifak ettiler. Hz. Ebûbekir Mekke, Medîne ve Tâif hâricindeki bütün Arap kavimlerinin tekrar Müslüman olmalarına vesîle oldu. (Hz. Ebubekr-i Sıddîk, Çamlıca B.Y.)
Hicrî:   05  ٌRamazan   1437  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder