13 Temmuz 2016 Çarşamba

EBEDÎ KURTULUŞ İLİM, AMEL VE İHLAS İLEDİR




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: تَرَكْتُ فِيكُمْ أَمْرَيْنِ لَنْ تَضِلُّوا مَا تَمَسَّكْتُمْ بِهِمَا كِتَابَ اللهِ وَسُنَّةَ نَبِيِّهِ. (موطأ)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."  ( أى أؤمتم )  سزه إيكى شى براقدم  بو إيكى شيء صارلديغنز متدتجه آصلا ضلالته دوشمز دوغرو يولدان آيرلمازسنز  الله تعالى نيك كتاب و بيغمبريك سنتى ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “(Ey ümmetim) Size iki şey bıraktım. Bu iki şeye sarıldığınız müddetçe aslâ dalâlete düşmez, doğru yoldan ayrılmazsınız: Allâhü Teâlâ’nın kitâbı ve peygamberinin sünneti.
(Hadîs-i Şerîf, İmâm Mâlik, Muvatta)
Hicrî:   18  Şaban   1437  Fazilet Takvimi

EBEDÎ KURTULUŞ İLİM, AMEL VE İHLAS İLEDİR


İmâm-ı Rabbânî Hazretleri buyurdular:
“İnsanın ebedî kurtuluşa erebilmesi için üç şey lâzımdır: 
İlim, amel ve ihlas. 
İlim iki kısımdır.
Birincisi, amel etmek için öğrenilen ilim ki bu fıkıh ilmidir.
İkincisi ise sâdece i’tikad ve yakîn-i kalbî kasdedilen kısımdır. Bununla alâkalı mevzular, fırka-i nâciye (kurtuluşa eren topluluk) olan Ehl-i Sünnet ve’l-Cemâat Mezhebi’nin görüşleri, ilm-i kelâmda (Akâid kitaplarında) tafsîlâtıyla anlatılmıştır.
Ehl-i sünnet ve cemâatin büyüklerine tâbi olmadan kurtuluşa imkân (ve ihtimâl) yoktur. Eğer onlara kıl kadar bir muhâlefet olursa iş büyük bir tehlike içindedir. Hem de ne tehlike!.. Bu söz, sahîh keşif ve sarîh ilham ile sıhhat cihetinden yakîn mertebesine ulaşmıştır. Bu sözlerin doğru olmama ihtimâli de yoktur.
Ehl-i sünnete tâbî olmaya muvaffak olan ve onları taklid etme şerefine nâil olanlara müjdeler olsun.
Ehl-i sünnet büyüklerine muhâlefet eden, onlardan yüz çeviren, onların usullerini terk edip onların zümresinden çıkarak dalâlete düşen ve düşürenlere,
Ru’yeti (mü’minlerin Allâhü Teâlâ’yı cennetten göreceğini) ve şefâati inkâr edenlere,
Peygamber Efendimiz’le (s.a.v.) sohbetin faziletini ve sahâbenin üstünlüğünü anlamayanlara,
Resûlullâh’ın ehl-i beytine muhabbetten ve
Hz. Fâtıma’nın evlâtlarına sevgiden mahrum olup da Ehl-i Sünnet’in nâil olduğu birçok hayırdan mahrum olanlara yazıklar olsun. (Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, 1/m.59)
Hicrî:   18  Şaban   1437  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder