قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ
وَسَلَّمَ: إِذَا كَثُرَتْ ذُنُوبُ الْعَبْدِ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ مَا يُكَفِّرُهَا
مِنَ الْعَمَلِ اِبْتَلَاهُ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ بِالْحُزْنِ لِيُكَفِّرَهَا
عَنْهُ. (حم)
" قولون كوناحلرى جوغالب بونلره كفارت اولاجق عملى ده
بولنماديغى زمان ، الله تعالى كوناحلرينه كفارت اولماسى ايجون اونه حزون و كدر
ورير ."
“Kulun günâhları çoğalıp bunlara keffâret olacak ameli de
bulunmadığı zaman, Allâhü Teâlâ günâhlarına keffâret olması için ona
hüzün ve keder verir.”
(Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ahmed bin Hanbel)
Hicrî: 26 Muharrem 1437 Fazilet Takvimi
TEVBE VE BEŞ VAKİT NAMAZ
İmâm Mücâhid rahmetullâhi aleyh buyurdular:
“Sabah akşam günahlarından dolayı Allâhü Teâlâ’ya tevbe etmeyen kendine zulmetmiş olur.
Kulun her zaman tevbe etmesi ve beş vakit namaza devam etmesi lazımdır. Muhakkak Allâhü Teâlâ beş vakit namazı, kullarının -küçük- günahlarını temizlemek için farz kılmıştır.” (Tenbihü’l-Gâfilîn)
HARNUP-KEÇİBOYNUZU
Türkiye’de Akdeniz havalisinde yetişir. Uzun ömürlü ağacı Temmuz-Ağustos aylarında, yaşlı gövde ve dallardan yeşilimsi renkli, çok küçük çiçekler açar. Meyveleri 10-20 cm uzunluğunda fasulyeye benzer, önce yeşildir, olgunlaşınca kahverengi olur.
Meyvelerinde sert, kahverenkli ve oval şekilli tohumlar eskiden kuyumculukta ağırlık ölçüsü (kırat) olarak kullanılırdı. (Kırat: Bir miskalin yirmi dörtte biri, 4 keçiboynuzu çekirdeği olarak hesap edilirdi. 0.2004 gr.)
Meyvelerinde yağ, şeker, selüloz ve azotlu maddeler vardır. Olgun meyveleri gıda olarak yenilir, pekmez yapılır. Kuru meyvelerin temizlenmiş unu bilhassa süt çocuklarının mide ve bağırsaklarına faydalıdır.
Keçiboynuzu meyveleri öksürük ilaçlarında kullanılır. Eskiden tatlılarda, şeker yerine kullanılırdı. Günümüzde de bazı çikolata imalatında tatlandırıcı olarak da kullanılmaktadır. Tohumlarından elde edilen balsam, tekstil endüstrisinde apreleme için kullanılır.
Tabii bir vitamin deposu olan keçiboynuzu ve pekmezinin: Öksürük, grip, kemik erimesi, kansızlık, balgam söktürme, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, tansiyon, kalp, karaciğer ve akciğer rahatsızlıklarında faydalı olduğu anlaşılmıştır.
Hicrî: 26 Muharrem 1437 Fazilet Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder