25 Kasım 2015 Çarşamba

BÂYEZÎD-İ BESTÂMÎ (K.S.) VE OĞLU



قَالَ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: وَإِنَّ اللهَ أَوْحَى إِلَيَّ أَنْ تَوَاضَعُوا حَتَّى لَا يَفْخَرَ أَحَدٌ عَلَى أَحَدٍ وَلَا يَبْغِ أَحَدٌ عَلَى أَحَدٍ. (م)
" الله تعالى بربرينزه تواضع كوسترمنزى حتى هج كمسه نيك باشقه برينه قارشى اؤونمه مسنى هج كمسنيك باشقه برينه قارشى اؤونمه مسنى هج كمسنيك باشقه برينه ظلم أتمه مسنى بانه وحى اتدى . "
Allâhü Teâlâ, birbirinize tevâzu göstermenizi, hatta hiç kimsenin başka birine karşı övünmemesini, hiç kimsenin başka birine zulmetmemesini bana vahyetti.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Müslim)
Hicrî: 8 Safer  1437  Fazilet Takvimi 

BÂYEZÎD-İ BESTÂMÎ (K.S.) VE OĞLU


Bâyezîd-i Bestâmî (kuddise sirruh) hazretleri gece teheccüde kalkmıştı. Küçük çocuğunun da kalktığını gördü. Gece soğuktu. Uykusuzluk ona zahmet vereceği için şefkatle:
“Ey oğul, gece uzun, sen uyu.”
“Ya siz niçin kalktınız?”
“Ey oğul, Rabbim bana kalkıp namaz kılmamı emretti.”
“Ben Allâhü Teâlâ’nın ‘Muhakkak Rabbin biliyor ki sen muhakkak gece üçte ikisine yakın ve yarısı ve üçte birinde kalkıyorsun, beraberindekilerden bir topluluk da kalkıyor…’ (Müzzemmil sûresi, 20.) âyet-i celîlesini ezberledim. Bu âyet-i celîlede Resûlullâh Efendimizle birlikte gece namaza kalkanlar kimlerdir?”
“Ey oğul, Onlar Resûlullâh Efendimizin (s.a.v.) Ashâbıdır.”
“Öyleyse sen de beni Allâhü Teâlâ’ya ibâdette seninle beraber olmaktan mahrum etme.”
“Ey oğul, sen henüz bâliğ (ibadet ile mükellef) olmadın.”
“Ey Babacığım! Annemi ateşi yakarken gördüm. Önce küçük odun parçalarını tutuşturuyordu. Ben eğer itaati terk edersem Allâhü Teâlâ’nın büyükleri yakmadan önce bizden başlamasından korkarım.”
Hz. Bâyezîd-i Bestâmî’nin gözleri yaşardı ve:
“Ey oğul, kalkabilirsin. Sen Allâh’a ibâdete babandan daha lâyıksın” dedi.

MUTFAĞIMIZ: Pekmezli İrmik Helvası

Malzemeler: 1.5 su bardağı irmik, 100 gram tereyağ, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı su, 1 su bardağı toz şeker, 2 kaşık pekmez, 1 avuç çam fıstığı, 1 paket vanilya. Ceviz ve tarçın.
Yapılışı: Tereyağı eritilir, üzerine irmik ve fıstık konur, orta ateşte irmiğin renkleri solana kadar karıştırılarak kavurulur. Ayrı bir kapta şeker, vanilya, pekmez, soğuk süt ve su karıştırılır. İrmik kavrulduktan sonra bu karışım üzerine dökülür, kaynayıncaya kadar karıştırılır. Kaynamaya başladığında suyunu çekmesi için kapağı kapatılıp kısık ateşte biraz daha kaynatılır. Suyunu çekince dinlendirilir. Üzerine ceviz ve tarçın koyabilirsiniz.
Hicrî: 8 Safer  1437  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder