15 Ağustos 2017 Salı

KÂDI İYÂS’IN ZEKÂSI



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: يَدْخُلُ أَهْلُ الْجَنَّةِ الْجَنَّةَ وَأَهْلُ النَّارِ اَلنَّارَ ثُمَّ يَقُومُ مُؤَذِّنٌ بَيْنَهُمْ يَا أَهْلَ النَّارِ لَا مَوْتَ وَيَا أَهْلَ الْجَنَّةِ لَا مَوْتَ خُلُودٌ. (ق)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر   ."   جنت أهل جنته جهنم أهل جهنمه كيررلر . صكره آرالرندان بر منادى قالقب شويله ندا أدر . " أى جهنم أهل ، آرتق اؤلوم يوق ، أى جنت أهل آرتق اؤلوم يوق ، أبدى قالاجاقسنز ، در ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Cennet ehli cennete, cehennem ehli cehenneme girerler. Sonra aralarından bir münâdi kalkıp şöyle nidâ eder: ‘Ey cehennem ehli, artık ölüm yok, ey cennet ehli artık ölüm yok, ebedî kalacaksınız’ der.” 
(Hadîs-i Şerîf, Müttefekun aleyh)
Hicrî:   23  Zilkâde  1438  Fazilet Takvimi 

KÂDI İYÂS’IN ZEKÂSI

Bir adam, Basra kâdısı Tâbiîn’den İyâs bin Muâviye’ye (radıyallâhü anh) gelip:
“Ben hurma yersem beni cezalandırır mısın?” dedi. Kâdî İyâs (radıyallâhü anh):
“Hayır” dedi.
“Hurma ile su içsem beni cezalandırır mısın?” dedi. İyâs (radıyallâhü anh):
“Hayır” dedi.
“Peki, öyleyse hurma şarabı da bunlardan yani hurma ve sudan yapılıyor. O neden haram oluyor?” deyince Kâdî İyâs (radıyallâhü anh):
“Sana toprak atsam acıtır mı?” “Hayır.”
“Toprağa biraz su döküp atsam bir tarafını kırar mı?” “Hayır.”
“Peki, o toprak ve suyu karıştırıp tuğla yapıp güneşte kurutsam ve onunla kafana vursam ne olur?”
“Kafam kırılır.” deyince “İşte şarap da böyledir.” dedi.

ETİ YENEN VE YENMEYEN KURBANLAR


•    Kesmeden evvel hayvanın sağ ve diri olduğu bilinirse -kestikten sonra kanı çıkmasa ve vücudu kımıldamasa bile- kesilmekle helâl olur.

•    Kesilmeden evvel diriliği bilinmediği takdirde kesilince kan çıkar veya hareket ederse yenir. Kanı çıkmaz ve hareket de görülmez ise yenmez.

•    Bâzı âlimlere göre keserken kurbanın ağzını ve gözünü yumması, tüyünü kaldırması ve bacağını çekmesi kesmeden evvel diri olduğunun alâmetidir. Bunların aksi ise kesmeden evvel ölü olduğunun alâmetidir.

•    Bir hayvanın, boğazını kesmek suretiyle öldüğü bilinmedikçe eti yenmez.
Hicrî:   23  Zilkâde  1438  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder