16 Haziran 2017 Cuma

SAHURDA BEREKET VARDIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ‏ إِذَا كَذَبَ الْعَبْدُ تَبَاعَدَ عَنْهُ الْمَلَكُ مِيلًا مِنْ نَتْنِ مَا جَاءَ بِهِ. (ت)
رسول الله أفندمز محمد مصطفى ( صلى الله عليه وسلم ) بيوردولر ."    قُلْ يالان سويلديكى زمان ( آغزدان جقان ) بِسْ قوقى سببيله ملك اوندان بر ميل اوزاقلاشر ."
Resûlullâh Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kul, yalan söylediği zaman (ağzından çıkan) pis koku sebebiyle melek ondan bir mil uzaklaşır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   21 Ramazan   1438  Fazilet Takvimi 

SAHURDA BEREKET VARDIR


Sahur, seher vaktinde yenilen yemeğin adıdır. Resûlullâh Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular ki:
“Sahur yemek berekettir. Sizden biriniz bir avuç su ile de olsa sahuru terketmesin. Muhakkak sahur yapanlara Allâhü Teâlâ rahmet, melekler de istiğfâr eder.” (Müsned-i Ahmed) “Gündüz uykusuyla gece namazına, sahurla da oruca yardım temin ediniz.” (Taberânî)
Keşfü’l-Gumme kitâbında şöyle geçer: Dört şey oruç tutana kuvvet verir ve orucu kolaylaştırır: Su ile iftâr etmek, sahuru terketmemek, kaylûleyi terketmemek ve güzel koku koklamaktır."
Mü’min bir kul Ramazân-ı Şerîf’te sahura kalktığında abdest alıp iki rekat namaz kılarsa, Allâhü Teâlâ onun arkasına yedi saf melek gönderir, namazı tamam olup duâ ettiğinde ona âmîn derler. Allâhü Teâlâ o melekler adedince o kimseye sevap yazar, cennette derecesini yükseltir, günahlarını siler. Sonra kıyâmet gününe kadar o kimse için duâ ve istiğfâr ederler.
Enes bin Mâlik (r.a.) rivâyet ediyor: Zeyd bin Sâbit (radıyallâhü anh) dedi ki: Peygamber Efendimizle (s.a.v.) sahur yaptık. Sonra namaza durdu. Ben, Zeyd’e sordum: “Ezân ile sahur arasında ne kadar vakit vardı?” Zeyd Hazretleri: “Elli âyet okuyacak kadar” buyurdu (Sahîh-i Buhârî). (Sahîh-i Buhârî Muhtasarı Tecrid-i Sarih tercümesinde elli âyet okunacak vakit 18 dakika olarak yazılmıştır. (C. 6/268-269) Bundan temkine riâyetin ehemmiyeti sabit olur.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hadîs-i şerîflerde buyurdular: “Üç kimse vardır ki helâlinden olduğu müddetçe yediklerinden inşâallâh hesâba çekilmezler: Oruçlunun iftarda yediği, sahur yapanın ve murâbıtın (Allah yolunda nöbet tutan) yediği.” (Bezzâr) “İnsanlar üç yemekten: Sahur yemeği, iftârda yediği ve din kardeşleriyle yediği yemekten hesaba çekilmez.” (M. Firdevs) Bazıları buna dördüncü olarak müsâfirden artan yemeği ilâve etmişlerdir. Selef-i sâlihînden bir zât, müsâfir geldiğinde ona bir aylık yiyeceği kadar yiyecek takdîm ederdi. Kendisine bunun sebebini sordular; “Müsâfirden kalan yemeğe hesap sorulmayacağından böyle yaparım” dedi.
(Fezâil-i Ş. Ramazan, Allâme Üchûrî)
Hicrî:   21 Ramazan   1438  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder