19 Haziran 2017 Pazartesi

HAYIR KAPISINI İLK AÇANIN SEVABI



قَالَ اللهُ تَعَالَى: وَالَّذِينَ يَكْنِزُونَ الذَّهَبَ وَالْفِضَّةَ وَلَا يُنْفِقُونَهَا فِي سَبِيلِ اللهِ فَبَشِّرْهُمْ بِعَذَابٍ أَلِيمٍ. (سورة التوية, ٣٤)
الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا ) : " و او كمسلركى آلطنى و كوموشى طوبلرلرده اونلرى الله يولنده صرف أتمزلر، إشده اونلرى آجقلى بر عذاب إيله مجدله ."

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Ve o kimseler ki altını ve gümüşü toplarlar da onları Allah yolunda sarfetmezler, işte onları acıklı bir azap ile müjdele.” 
(Tevbe sûresi, âyet 34)
Hicrî:   23 Ramazan   1438  Fazilet Takvimi 

HAYIR KAPISINI İLK AÇANIN SEVABI

Hazret-i Cerîr (radıyallâhu anh) anlatıyor:
Bir kere biz, gün ortasında Resûlüllâh'ın (sallallâhu aleyhi ve sellem) huzurunda iken Mudar kabilesinden aç ve çıplak bir kafile gelmişti. Bunları derin bir yokluk ve sıkıntı içinde gören Resûlullâh'ın (s.a.v.) müşfik simasının rengi derhal değişmişti. Bilâl'e ezan okumasını ve kâmet getirmesini emrettiler. Öğle namazını kıldıktan sonra îrad ettiği beliğ bir hutbesinde Ashabını sadaka vermeye ve yardıma teşvik buyurdular.
İlk önce Ensar'dan bir zât, eli ile taşıyamayacağı kadar ağır ve para ile dolu bir torba getirdi. Bundan sonra iki büyük yiyecek ve giyecek kümesi bunu takip etti. Bunun üzerine Resûlullâh'ın (s.a.v.) mübârek yüzünün, altın yaldızlı gümüş bir levha gibi parladığını gördüm.
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:
Kim İslam’da tesis buyrulan güzel bir hayrı işler ve kendisinden sonra da bu hayır işlenirse, işlediği hayrın sevabı verilir. Ayrıca kendisine, o hayrı işleyenlerin sevabından hiçbir şey eksilmeden aynı sevab verilir.
Kim de İslam’da bildirilen bir kötülüğü işler, kendisinden sonra da bu kötülük işlenirse, işlediği münkerin (kötülüğün) günahı verilir. Ayrıca kendisine, o kötülüğü işleyenlerin günahından hiçbir şey eksilmeden aynı günah verilir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Ensar'dan ilk ve mühim yardımda bulunan zâtı kastederek onun hem kendi verdiği sadakadan hem de şu hayırlı yardımların hepsinden sevap kazanacağına işaret buyurdular. 
(Tecrid-i Sarih Terc.)
Hicrî:   23 Ramazan   1438  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder