قَالَ رَسُولُ
اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: دَعْوَةٌ فِي السِّرِّ تَعْدِلُ سَبْعِينَ
دَعْوَةً فِي الْعَلانِيَةِ. (الجامع الصغير)
بيغمبر
أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر :" كزلى
( كمسنيك كورمديغى يرده ) يابلان دعا ، آجقدان ( باشقه سنيك كورديغى يرده ) يابلان
يتمش دعايه دنكدر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Gizli
(kimsenin görmediği yerde) yapılan duâ, açıktan (başkasının gördüğü
yerde) yapılan yetmiş duâya denktir.”
(Hadîs-i Şerîf, Suyûtî,
el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî: 05 Cemaz,yelâhir 1437 Fazilet Takvimi
İLK HEKİM VE CERRAH MEKTEBİ
Sultan İkinci Mahmud Han zamanında askerler için ihtiyaç duyulan hekim ve cerrahı yetiştirmek üzere 14 Mart 1827 günü Şehzâdebaşı’ndaki Tulumbacı Konağı’nda Tıbhâne ve Cerrahhâne adı ile iki mektep açıldı. Üst katta Tıbhâne, altta Cerrahhâne talebelerine dört sene tıp öğretiliyordu. Mezun olanlar deniz ve kara ordularına ve askerî hastanelere tayin ediliyordu.
Mektep, 1831’de Topkapı Sarayı’nın deniz kıyısında Hastalar Odası denilen binaya nakledildi. 1836’da Otlukçu Kışlası’na ve iki yıl sonra da Galatasaray’a taşındı.
Tıbbiye Mektebi, Galatasaray’da “Mekteb-i Tıbbiyye-i Adliye-i Şâhâne” ismini aldı. Viyana’dan Dr. Bernard başmuallim tâyîn edildi.
Sultan İkinci Mahmud Han her sahada kendi öz kaynaklarımızdan istifâde edilmesini ve tıp dilinin de Türkçe olmasını istiyordu. Nitekim mektebin açılışında verdiği nutukta “Bize lazım gelen hekimi kendimiz yetiştirmeliyiz ve tıp ilminin kâidelerini lisânımıza alıp, lüzumlu kitapları Türkçe yazmaya gayret etmeliyiz. Yabancı memleketlerden birtakım hâlleri bilinmeyen şahısların tabip olarak gelmesinden ve şuraya buraya sokulmalarından hoşnut ve memnun değilim” demiştir.
Sultan Abdülmecid Han da babası gibi tıbbiye’nin ilerlemesi için gereken her şeyi yapmıştı. Tıbbiye matbaası, lüzûmu hissedilen kitapları basıyordu. Ayrıca mektep kütüphânesine Batı’dan kitaplar getirilmişti. Kimya ve fizik laboratuarlarının eksikleri tamamlanmış, Tıbbiye’nin ilmî seviyesi yükseltilmişti. Mekteb son olarak bugün Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü olarak hizmet veren binaya taşındı. Mimarisi ile dikkat çeken bu binanın inşasına, Sultan İkinci Abdülhamid Han devrinde, 1894’te başlandı. 1903 yılında “Mekteb-i Tıbbiye-i Şâhâne” adı ile açılışı yapıldı. (Osmanlı’dan Tarihe Not Düşen Kareler, Çamlıca B. Y.)
Hicrî: 05 Cemaz,yelâhir 1437 Fazilet Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder