16 Eylül 2014 Salı

UYUMANIN ÂDÂBI



وَمَا اُوتٖيتُمْ مِنْ شَیْءٍ فَمَتَاعُ الْحَيٰوةِ الدُّنْيَا وَزٖينَتُهَا وَمَا عِنْدَ اللّٰهِ خَيْرٌ وَاَبْقٰى اَفَلَا تَعْقِلُونَ
"Size ne verilmişse sırf dünya hayatının geçici metâı ve süsüdür, Allah katındaki (sevap) ise hem daha hayırlı hem daha bâkî(ebedi)dir. Artık akıllanmayacak mısınız?" 
(Kasas Sûresi, Âyet 60)
Hicrî: 19   Zilkâde  1435   •Fazilet Takvim

UYUMANIN ÂDÂBI


Resûlullâh aleyhisselâm her gece yatağına geldiğinde ellerini bitiştirir, sonra "Kul hüvallâhü ehad", "Kul e'ûzü bi-rabbi'l-felak" ve "Kul e'ûzü bi-rabbi'n-nâs" sûrelerini okur ve ellerine üşer, sonra elleriyle yüzünden, başından ve ön tarafından başlayarak vücûdundan ulaşabildiği yerleri meshederdi ve bunu üç kere yapardı. Resûlullâh aleyhisselâm gece yatağına girince (sağ) elini (sağ) yanağı altına koyar ve sonra;
"Allâhümme bismike emûtü ve ahyâ"* duâsını okur, uyandığında da;
"Elhamdülillâhillezî ahyânâ ba'de mâ emâtenâ ve ileyhi'l-ba'sü
ve'n-nüşûr"** duâsını okurdu.
* Manası: Allâh'ım, senin adın ile ölürüm ve dirilirim (uyurum ve uyanırım).
**Manası: O Allâh'a hamdederim ki bizi öldürdükten sonra dirilten odur. Öldükten sonra diriliş ve dönüş onadır.

SAĞLIK:... Sonbaharla Birlikte Gelen Hastalıklar:

Sonbaharda havaların soğuması ile birlikte hususiyle vücudu hastalıklara muâfiyet sağlayamamış küçük çocuklarda hemen nefes yolu hastalıkları olur. Bu hastalık ailenin diğer fertlerine de yayılabilir.
Bu aylarda sıkça görülen nefes yolu rahatsızlıklarına karşı tedbirli olmalı ve belirtilerine dikkat etmelidir:
Virüslerden kaynaklanan nefes yolu enfeksiyonlarında öksürük, burun akıntısı, halsizlik, adele ağrıları daha bâriz şikâyetlerdir. Bakterilerden olan bademcik enfeksiyonunda çok kere öksürük ve burun akıntısı görülmez.
Ateş, yutkunmada güçlük, iştahsızlık ve karın ağrısı şikâyetleri olur. Tedavi için bu iki enfeksiyonu birbirinden ayırmalıdır. Belirtilere ve hastaya bakılarak teşhis konulamadığı zaman tahliller ile vaziyeti netleştirip ona göre tedavi uygulanmalıdır.
Hicrî: 19   Zilkâde  1435   •Fazilet Takvim




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder