16 Eylül 2014 Salı

EN HAYIRLINIZ KURÂN-I ÖĞRENEN VE ÖĞRETENDİR"



Hadîs-i Şerîf:
 "Kur'ân'ı öğreniniz ve çocuklarınıza öğretiniz. Muhakkak siz Kurân'dan suâl olunacaksınız ve ona göre amellerinizin karşılığını göreceksiniz. Aklı olana vâiz olarak o (Kur'ân) kâfidir."
(Hadîs-i Şerîf, Kâsım bin Selâm, Fezâilü'l-Kur'ân)
Hicrî: 20   Zilkâde  1435   •Fazilet Takvim

"EN HAYIRLINIZ KURÂN-I ÖĞRENEN VE ÖĞRETENDİR"


Ashâb-ı Kirâm (r.anhüm), Kur'ân-ı Kerîm'in yazılması, hafızlığı ve ilimlerinin öğretilmesine gâyet itinâ gösterirlerdi. Mescid-i Nebevî bir dâru'l-kurrâ idi. Ashâb-ı Kirâm'dan ailesi olmayanlar orada kalırlar, Kur'ân-ı Kerîm'i ve ilimlerini öğrenirler, sonra fetholunan memleket­lere giderek oradakilere öğretirler, yeni fetihlere zemin hazırlarlardı.
Ashâb-ı Kirâm'ın büyüklerinden bazıları bizzât Resûlullâh Efendimizin (s.a.v.) emriyle insanlara Medîne-i Münevvere'de Kur'ân- ı Kerîm öğretmekle meşgul olurlardı. Muâz bin Cebel, sonra İbn-i Abbâs Hazretleri Kur'ân-ı Kerîm ve Kur'ân ilimlerini Mekke-i Mükerreme'de insanlara öğretirlerdi.
İbn-i Mesûd Hazretleri, Kûfe'de dört binden fazla hâfız yetiştirmiştir. Ebû Mûsâ Eş'arî (r.a.) Basra'da en büyük mescidde halka halinde oturan talebelere tek tek dolaşarak Kur'ân-ı Kerîm öğretirdi. Ebu'd-Derdâ Hazretleri Şam'da güneş doğduktan sonra öğleye kadar Kur'ân-ı Kerîm öğretirdi. Mescidde talebelerini onar onar ayırıp her onun başına dersi iyi bir talebe tayin ederdi. Bir müşkille karşılaştıklarında Hz. Ebu'd-Derdâ'ya sorarlardı. Ashâb-ı Kirâm ve Tâbiîn (r. anhüm) Kur'ân-ı Kerîm'in âyetlerini öğrettikleri gibi onun mana ve hükümlerini de öğretirlerdi. Ebû Abdurrahmân Sülemî şöyle buyurdu:
Biz Kur'ân-ı Kerîm'i bir topluluktan öğrendik ki onlar Kur'ân-ı Kerîm'i öğretirlerken on âyet öğretirler, bu on âyetle nasıl amel edileceğini öğretmeden diğer on âyete geçmezlerdi.
Biz ilim ve ameli birlikte öğrendik. Bizden sonra bazıları gelirler, ilmi su içer gibi okurlar. Lakin ilim onların boğazlarından aşağı geçmez." Ashâb-ı Kirâm ve Tâbiînden (r. anhüm) sonra da Kur'ân-ı Kerîm'i ve hükümlerini öğrenip öğretme faaliyeti süratle devam etmiş, her asırda cihanın dört bir tarafında Kur'ân-ı Kerîm ilimleri öğretilmiştir.
Hicrî: 20   Zilkâde  1435   •Fazilet Takvim




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder